Sol & värme - hela sommaren

Väderprofessorns långtidsprognos för juni, juli, augusti och september

NYHETER

MALMÖ

Här kommer ett glädjebesked till alla soldyrkare.

Det blir en mycket torr, het och lång sommar i större delen av Sverige.

Början blir lite trevande, men från mitten av juni kommer värmen.

Foto: AP
Läge för kvällsdopp Sommaren blir lång, het och mycket torr i större delen av Sverige, lovar Aftonbladets väderexpert Wolfgang Röder.

Aftonbladets väderexpert sedan flera år, den tyske meteorologen Wolfgang Röder, gör inte många besvikna med sin långtidsprognos för den svenska sommaren.

- Det skulle i så fall möjligen vara bönderna som inte blir så glada. Det kommer nämligen väldigt lite regn, säger han.

Nu presenterar han också hur mycket varmare än normalt det blir på tio olika orter i Sverige och vad den genomsnittliga dygnsmedeltemperaturen hamnar på.

Månader i förväg

Wolfgang Röder, sedan flera år verksam vid institutionen för meteorologi på der Freie Universität i Berlin, gör det som få andra meteorologer vågar - han ställer sina väderprognoser flera månader i förväg.

Månad för månad har han i år studerat lufttryckens banor över den norra hemisfären för att kunna hålla Aftonbladets läsare uppdaterade om hur vädret blir i Sverige i sommar.

- Situationen i februari och april är avgörande för hur vädret ska bli de kommande månaderna. Jag kör sedan den data jag samlar in i ett program där jag har samlat väderstatistik från de senaste hundra åren och gör jämförelser.

Ostadigare söderut

I år påminner förhållandena mest om 1982 och 2001. Båda de åren var det varma somrar i Sverige.

- Jag ger den här prognosen 80 procents tillförlitlighet.

Helt klart är att det är Sverige som man ska fira semestern i. Det högtrycksbetonade vädret i norra och centrala Europa innebär nämligen å andra sidan att det blir ostadigare i andra delar av kontinenten.

- Gillar man sol och bad ska man inte åka långt. I västra Frankrike blir det något kallare och regnigare än normalt i år. Även Spanien och sydöstra Europa får sämre väder än normala somrar, säger Wolfgang Röder.

JUNI

JULI

AUGUSTI

SEPTEMBER

Per-Ola Ohlsson