Han tog farväl av sin pappa – miste a-kassan

NYHETER

Han vakade över pappa vid dödsbädden.

Då blev Bobi Hultgren, 43, avanmäld från a-kassan.

Arbetsförmedlingen skyller på ett misstag.

Foto: JERKER IVARSSON
TUNGT BESKED Bobi Hultgren gick en kurs på arbetsförmedlingen när han fick veta att pappan låg för döden. När fadern avlidit kom nästa chock - eftersom Bobi varit frånvarande från kursen förlorade han sin ersättning från a-kassan.

Bobi Hultgren har varit arbetslös sedan november 2002 och sjukskriven från jobbet som lagerarbetare och truckförare sedan två år tillbaka. Förra veckan började han en "komma igång-kurs" anordnad av arbetsförmedlingen i Haninge. På kursens sista dag fick han ett meddelande om att fadern låg på Jakobsbergs sjukhus. Det var fråga om timmar eller dagar innan han skulle dö.

"Kom överens"

- Jag ringde direkt till arbetsförmedlingen och sa som det var. Enligt Susanna Nordén som höll i kursen var det inga problem. Vi kom överens om att jag skulle skriva min handlingsplan hemma i stället.

I förrgår avled Bobis pappa på sjukhuset. Samma dag fick Bobi ett brev från arbetsförmedlingen som meddelade att han var avanmäld från den 15 maj, samma dag som Bobi fick tilllåtelse att vara frånvarande.

- När jag öppnade brevet blev det för mycket. Jag känner mig som en fläck de bara har putsat bort. Jag har gjort allt för att fullfölja min del av avtalet, till och med suttit på sjukhuset och skrivit på min uppgift.

När Bobi gick till arbetsförmedlingen i går för att reda ut saken skyllde Susanna Nordén på ett misstag och påanmälde honom till a-kassan igen.

- Jag kan inte diskutera enskilda fall. Om någon är förhindrad att komma så avanmäler vi den personen, såna är reglerna, säger Susanna Nordén.

"Ett giltigt skäl"

Harald Petersson, kassaföreståndare på Handelsanställdas förbund, tycker dock att det hela verkar konstigt.

- Jag tycker att han har ett giltigt skäl. Jag känner dock inte till det enskilda fallet, men det är naturligtvis någonting vi måste se över.

Så säger lagen "

Elin Johnsson