Två döda av sars i Kanada

Nu är den fruktade lungsjukdomen tillbaka i landet

NYHETER

Två personer rapporterades i Kanada rapporterades på lördagen ha avlidit till följd av sars.

Sjukdomen som satt skräck i kanadensarna tros därmed ha kommit tillbaka till Kanada.

På fredagen uppgavs nya fyra nya fall av lungsjukdomen sars ha upptäckts i Kanada.

De smittade upptäcktes i Toronto-regionen och är Kanadas första nya fall på över en månad.

För två av de smittade - en 39-årig kvinna och en 57-årig man - är tillståndet kritiskt, enligt myndigheterna.

Kanada är det land utanför Asien som drabbats hårdast av sjukdomen. Sedan i mars har 24 människor avlidit i landet. Samtliga dödsfallen har inträffat i Toronto-regionen.

Hälsovårdsmyndigheterna, som rapporterade om de nya fallen på fredagen, uppmanade samtidigt alla människor som besökt sjukhuset S:t John's att isolera sig.

Det var emellertid inte klart om de fem nya sannolika fallen kunde kopplas till sjukhuset.

-Det står helt klart för oss att smittan inte spritts ute i samhället. Den har antingen sprids vid resor eller inom sjukvårdssystemet, sade hälsovårdstjänstemannen Barbara Yaffe och påpekade att en av de smittade återvände från en Kina-resa i april.

Två dödsfall

På lördagen kom rapporter från ett sjukhus om två nya dödsfall, skriver nyhetsbyrån AFP. Samtidigt meddelade myndigheterna att ytterligare minst 20 personer har utsatts för viruset.

-Vi befarar det värsta, sade Donald Low, chef för mikrobiologiska institutionen vid Mount Sinai-sjukhuset i Toronto.

Smittans väg utreds

Tester görs nu på de fem smittade för att undersöka om det rör sig om sars-viruset. Slutresultaten väntas presenteras på tisdag.

Samtidigt pågår en intensiv undersökning för att utreda hur smittan har spritts. De smittade och deras familjer frågas ut och ytterligare 40 hälsovårdsarbetare anställs för att få tag på de hundratals personer som måste sättas i karantän, sedan de besökt sjukhuset där fallen upptäcktes.

För närvarande är sannolikt åtta personer smittade i Kanada - vilket innebär en nedgång från 140 fall när spridningen var som värst.

Fler fall i Taiwan

Även i Taiwan fortsätter spridningen av lungsjukdomen. På fredagen rapporterade myndigheterna att 55 nya fall har upptäckts. WHO betecknar utvecklingen i Taiwan som ''bekymmersam'' men anser inte att de nyupptäckta fallen innebär en ''kraftig upptrappning'' av epidemin.

Totalt har 538 människor smittats av det fruktade viruset på ön. Bara Kina och Hongkong har redovisat fler fall.

Det taiwanesiska hälsodepartementet rapporterade att lungsjukdomen skördat 60 liv på ön och att 82 personer har tillfrisknat sedan de smittats av det influensaliknande viruset. Det finns ytterligare 1000 misstänkta sars-fall.

Totalt nästan 700 döda

Det dödliga viruset upptäcktes först i södra Kina i november. Sedan dess har nya fall rapporterats från ett 30-tal länder. Hittills har nästan 700 människor avlidit till följd av sjukdomen.

I Kina utom Hongkong har 300 dödsfall inträffat och i Hongkong, som tillhör Kina men har självstyre, har 250 smittade dött i sars.

TT-AFP , aftonbladet.se