Emilie räddad efter två dygn

Minst 1600 döda i jordbävningen i Algeriet

NYHETER

Här räddas Emilie Kaidi, 2, efter att ha legat begravd i rasmassorna i två dagar.

En dörr räddade hennes liv.

Jordbävningen i Algeriet har nu krävt minst 1 600 dödsoffer.

Foto: AP
räddad av en dörr Tvååriga Emilie Kaidi begravdes när jordbävningen drabbade staden Corso i östra Algeriet. Hennes räddning blev en dörr som hamnade ovanpå en tv-bänk. Under den klarade sig Emilie i två dagar till räddningsarbetare i går kunde gräva fram henne.

Spanska räddningsarbetare följde ljudet av den gråtande flickan. De gav inte upp förrän de kunde lyfte upp tvååriga Emilie från ruinerna av det som varit hennes hem.

Emilie Kaidi befann sig i ett badrum på nedervåningen i familjens hem i staden Corso i östra Algeriet när jordbävningen inträffade. Corso är ett av de områden som drabbats hårdast i katastrofen.

Föräldrarna överlevde

En dörr som fallit ner över en tv-bänk blev hennes räddning. Där under låg Emilie i två dygn innan räddningsarbetarna hittade henne. Rädd, medtagen – men vid liv. Emilies föräldrar överlevde också det våldsamma skalvet, men fortfarande vet ingen var hennes fyraåriga syster Lisa finns.

Tusentals människor befaras ännu ligga begravda under rasmassor. Frivilliga och räddningspersonal arbetar oavbrutet, utrustade med spadar, schaktmaskiner och räddningshundar.

Många hus är helt jämnade med marken. Chockade och gråtande algerier letar efter försvunna familjemedlemmar. Tusentals har förlorat sina hem och sover i parker eller på gatan. Det fattas mat, dricksvatten, mediciner, filtar.

76 svenskar och 12 hundar från Räddningsverket befinner sig i katastrofområdet och arbetar vid sidan av de lokala myndigheterna.

Värsta skalvet på 20 år

I går kväll meddelade Algeriets premiärminister att jordbävningen krävt minst 1 600 människoliv och över 7 200 har skadats i skalvet som är det värsta i Algeriet på nästan 20 år. Det uppmätte 6,7 på Richterskalan.

President Abd al-Aziz Bouteflika har bevittnat förödelsen när han rest runt i de värst drabbade områdena. I går utlyste han tre dagars landssorg.

Fatima Johansson