Säkerheten trappas upp i London efter terrorhot

Polisens order: Skjut för att döda

Foto: AP
En beväpnad polis på vakt utanför brittiska parlamentet i London.
NYHETER

Terrorhotet får nu polisen i London att höja säkerheten.

Extrainsatta specialstyrkor har fått ordern:

– Skjut för att döda.

Foto: AP
Cementblock har ställts upp som stridvagnshinder utanför parlamentet. En polisman förseglar soptunna.

De amerikanska myndigheterna fruktar att al-Qaida har inlett en ”operativ fas” och att nya attacker väntar. Nu säger också polisen i Storbritannien att hotet ökat – och trappar upp säkerheten i London.

Trots att inget specifikt hot ska ha framförts tar Scotland Yard nu en rad drastiska åtgärder. Utanför det brittiska parlamentet har cementblock satts upp för att förhindra angrepp och vid riskmål som flygplatsen Heathrow har patrulleringen ökat.

Extrainsatta specialstyrkor

Tv-kanalen Sky News rapporterar på lördagen att de extrainsatta specialstyrkor – som nu patrullerar huvudstaden – dessutom ska ha fått en direkt order:

– Skjut ihjäl misstänkta terrorister.

En talesman för Scotland Yard säger att 150 extrainsatta poliser satts in i patrulleringen. Polisen vill dock inte säga på vilka platser som säkerheten höjts.

Sky News uppger att det finns en oro för att den höjda säkerheten och de beväpnade poliserna ska skrämma bort turister från London. Brittiska turistorganisationer delar inte den uppfattningen, men tror att regeringen har skjutit upp de drastiska åtgärderna i det längsta.

Mattias Lundell