Saddams döttrar söker brittisk asyl

Gömmer sig med nio barn i lägenhet i Bagdad – vill till Storbritannien

Foto: AP
Saddam och hela hans familj. Från vänster Hussein Kamel al-Majeed (avrättad), Saddam Kamel al-Majeed (avrättad), dottern Rana, sonen Uday, dottern Raghad och äldste sonen Qusay. Sittande Raghads son Ali, Saddams hustru Sajida, Saddam Hussein själv och dottern Hala.
NYHETER

Familjen Hussein har splittrats.

Uday Hussein förhandlar med USA om att ge upp.

Och nu säger Saddams kusin att diktatorns två döttrar vill få asyl – i Storbritannien.

Den amerikanska tidningen Wall Street Journal citerade i går källor som uppgav att Saddam Husseins son Uday förhandlar med de amerikanska styrkorna. Tidningens källor säger att Uday kan vara beredd att ge upp, men att han vill veta mer om USA:s anklagelser.

Men i Baghdad sa den militäre talesmannen David McKiernan i går:

– Ingen har givit mig något erbjudande från Uday. Jag skulle underlätta för honom, men inte godta några villkor.

Uday fruktar för sitt liv

Uday Hussein uppges frukta för sitt liv och inte våga stanna i Irak. Något som också ska gälla hans systrar.

Den arabiska tidningen Al-Sharq Al-Awsat, som publiceras i London, har talat med en av Saddam Husseins kusiner. Enligt tyska Bild säger han att systrarna Raghad och Rana Hussein och deras nio barn just nu gömmer sig i en trerumslägenhet i en förort till Bagdad.

Kusinen säger att de två nu är beredda att söka asyl. Helst av allt vill systrarna till Storbritannien, men de är också beredda att fly till Egypten eller Qatar. Och Raghad och Rana har flytt förr.

Deras män avrättades

De två systrarna var gifta med bröderna Hussein och Saddam Kamel Al-Majeed. Och 1995 hoppade de två systrarna och deras toppmilitärer av till Jordanien. Saddam Hussein lyckades dock övertyga paren om att återvända och sa att allt var förlåtet.

I februari 1996, bara dagar efter deras återkomst till Irak, avrättades de två männen. Enligt ett meddelande i irakiska tv skulle Raghad lurats att följa med på vad hon trodde var en semesterresa.

Mattias Lundell