Sjöräddningen slipper hyran

Regeringen backar efter artikel i Aftonbladet i går

1 av 2 | Foto: JOHAN EKLUND
HOPPAS PÅ NYTT BESLUT Fredrik Nordanmyr, Solveig Normann och Claes Thunberg är tre av Sjöräddningens frivilliga personal på en av försvaret utlånade båtar. Båten finns i Skoghall i Karlstad för att arbeta i Vänern.
NYHETER

Leni Björklund och regeringen backar.

Beslutet att kräva Sjöräddningssällskapet på 2,5 miljoner kronor i hyra för tio båtar ska "omprövas".

I praktiken innebär det att kravet tas tillbaka.

I Aftonbladet i går gick Robert Aschberg i sin kolumn till ett häftigt angrepp på försvarsminister Leni Björklund för att försvarsmakten plötsligt kräver Sjöräddningssällskapet på hyra för sammanlagt tio båtar.

Dessa båtar har Sjöräddningen hittills fått låna av försvaret. Det var Björn von Sydow som under sin tid som försvarsminister beslutade att det var bättre att båtarna användes av Sjöräddningen än låg oanvända.

- Och det var ett väldigt klokt beslut. Vi både använder och underhåller båtarna och på det sparar försvaret ungefär 200 000 kronor per år och båt, säger Rolf Westerström, vd på Sjöräddningssällskapet.

"Vi har inte råd"

I början av april i år fattade plötsligt försvarsminister Leni Björklund och regeringen ett beslut om att Sjöräddningssällskapet ska betala hyra för båtarna.

- Enligt beslutet ska vi betala 250 000 kronor per år och båt. Det har vi bara inte råd med, säger Rolf Westerström.

Sjöräddningssällskapet är en intresseorganisation som lever helt på bidrag, donationer och medlemsavgifter. Räddningsbåtarna underhålls med frivilligt arbete, all jourberedskap och allt räddningsarbete sker frivilligt och gratis av medlemmarna. Sjöräddningssällskapet omsätter årligen 50 miljoner kronor varav 25 miljoner går till drift och underhåll av båtarna.

Det kostar inte staten någonting.

10 aktuella båtar

Båtarna det gäller är tre stycken ombyggda Stridsbåt 90 H, mest kända för sin förmåga att tvärstoppa från 40 knop och för att prins Carl Philip gjorde lumpen på en sådan. Dessutom gäller det sju stycken Stridsbåt 90 E.

Protestbrev

Landshövdingarna Björn Eriksson, Östergötland, Bo Holmberg, Södermanland, och Lillemor Arvidsson, Gotland, har skrivit ett brev till regeringen och protesterat mot kravet på hyra för båtarna.

- Det är formellt det brevet som fått regeringen att ompröva beslutet, säger Paula Burrau, försvarsminister Leni Björklunds pressekreterare.

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM