Persson ville ändra i annons

Vill inte kallas landsfader

1 av 2
I annonsen från Cancerfonden,publicerad i Dagens Nyheter i dag, framställs Göran Persson som Gulliver i Lilleputtarnas land. Enligt DN ändrades texten i annons efter telefonsamtal från statsministern.
NYHETER

Omkring en liggande Göran Persson står folket och ber om hjälp mot sjukdomar, främst cancer.

Så ser en jätteannons från Cancerfonden ut.

Göran Persson reagerade mot flera formuleringar i manuset - som ändrades.

När Göran Persson fick se manuset till annonsen ringde han upp Cancerfondens ordförande Ingemar Eliasson. Han har varit folkpartistisk arbetsmarknadsminister, riksdagsman, landshövding i Värmland. Nu är han riksmarskalk.

I Lilleputtland

Annonstexten är utformad som en saga i Gulliver-stil. Gullivers besök i Lilleputtlandet. Göran Persson kallas Landsfader.

Enligt Dagens Nyheter, som i dag publicerar både annonsen och en nyhetstext, ska Göran Persson ha krävt förändringar i texten.

Han ville inte att där skulle stå:

"Landsfadern kände marken gunga till den grad att han tappade balansen och slog på ändan. Plötsligt befann sig Göran på samma nivå som folk."

Ändrad formulering

I den version som trycktes är detta utbytt mot en formulering om att landsfadern lade sig raklång på marken. Orden: "plötsligt vara på samma nivå som folk" är helt borta.

I ett stycke i inledningen står i ursprungstexten att landsfadern var en stor man " " och ambitionen sträckte sig ända till Bryssel."

Detta stycke är borttaget. Det är också ett stycke där det ursprungligen, enligt DN, skulle ha stått: "av detta såg landsfadern litet, han var ju högt uppe i det blå".

Ingemar Eliasson förnekar i DN att Göran Persson skulle ha haft krav på att annonstexten skulle ändras.

- Detta är inte något påhopp på Göran Persson. Men efter vårt samtal gjorde jag vissa förändringar av innehållet.

"Ingen förhandling"

- Detta var ingen förhandling, utan jag lyssnade på hans synpunkter, säger Ingemar Eliasson till DN.

Statsministerns presschef Jan Larsson säger att Göran Persson ringde upp Ingemar Eliasson för att "tydligt göra klart att han inte hade godkänt annonsen".

- Statsministern hade inga krav på förändringar, säger Jan Larsson till DN.

Per-Iwar Sohlström