Så avslöjades den svenske pedofilen

Norske spanaren: 40-åringen är den förste som identifierats via internet

Foto: krister hansson
spanar på internet Kriminalkommissarien Björn-Erik Ludvigsen letar efter detaljer i barnporrbilderna som kan identifiera barnen och gärningsmannen. Tillsammans med sina norska kollegor avslöjade han den misstänkte svenska 40-åringen. Bakom gripandet låg ett långvarigt arbete med att identifiera barnpåorrbilder som lagts ut på nätet.
NYHETER

OSLO

Det började med 1 500 barnporrbilder där samma barn återkom år efter år.

Björn-Erik Ludvigsen och hans kollegor på Kripos i Norge fick uppdraget att spåra källan.

Deras arbete ledde till gripandet av den värsta sexförbrytaren i Sverige – den misstänkte 40-årige musikern i Huddinge.

Platsen är Lyon i Frankrike och det är månadsskiftet maj–juni 2001. Interpol har kallat till ett möte om kampen mot barnpornografi

Med på mötet är bland annat poliserna från Kripos, norska rikskriminalen, som är specialiserade på att spåra och identifiera barnsexförbrytare på internet.

– På mötet blev vi presenterade en serie bilder som cirkulerat på internet sedan 1997 och där man antog att det var möjligt att identifiera barnen och förövaren, berättar kriminalkommissarie Björn-Erik Ludvigsen.

Polisen i flera olika länder hade kommit i kontakt med bilderna, men eftersom det var oklart i vilket land de kom från var det ingen som hade tagit tag i fallet.

Fick uppdraget

Det skulle det ändras på nu och därför gick uppdraget till de norska poliserna. Utredningen döptes till Deep Water.

– Vårt första mål var att finna ursprungslandet som man antog var någonstans i norra Europa. Vi började med 1 500 bilder där barnens utseende och bildernas grafiska form gjorde att vi utgick från att de kom från samma källa. Samma barn återkom år efter år och man såg att de blev äldre, säger Björn-Erik Ludvigsen.

Bilderna var tagna mellan 1997 och 2000.

– Det var ett 40-tal barn som figurerade på bilderna. Det var allt från barn som poserade nakna på stranden till grova sexuella övergrepp.

Även för de erfarna kriminalpoliserna var många av bilderna svåra att se på. Det handlade om orala, vaginala och anala samlag med flickor mellan 2–9 år.

– Egentligen är övergreppet på bilden inte det viktiga eftersom det redan har skett. Vi fokuserar i stället på att hitta detaljer i bilderna som kan identifiera förövaren och stoppa nya övergrepp.

– Men vi har alla fruar och barn och berörs av det vi ser. Vi bearbetar våra intryck genom att prata med varandra. Det är inget som man kan prata om hemma.

Kom Stockholm på spåren

Barnporrspanarna hittade ganska snabbt detaljer i bilderna som placerade dem i Skandinavien. Det handlade bland anat om kläder och på några utomhusbilder fanns miljöer med träd och växtlighet som kunde vara från Stockholms skärgård.

– Men i det läget misstänkte vi inte att bilderna var tagna i Sverige.

Kläder, leksaker, möbler och byggnader är viktiga detaljer som Björn-Erik Ludvigsen och hans kollegor letar efter i bilderna.

– På bilder från Skandinavien hittar man ofta kläder från Kapp-Ahl och Hennes & Mauritz. Men även om kläderna kommer från samma butiker går det att hitta regionala skillnader. Det som är populärt i Finland är inte det i Danmark och tvärtom.

På utombusbilder är floran och geologiska förhållandena viktiga ledtrådar. Lars-Erik Ludvigsen och hans kollegor hämtar regelbundet in expertutlåtande från universitet och professorer.

På en del barnporrbilder finns det byggnader i bakgrunden. Och om de har riktig tur kan det även finnas flaggor.

Lars Erik Ludvigsen visar en bild som tagits utomhus där tid och datum anges.

– Om vi utgår från att datumangivelsen i kameran fungerar som den ska kan vi utesluta att den här bilden togs i Norge. Den dagen snöade det nämligen här och på bilden lyser solen.

Men trots att arbetet med de 1 500 barnporrbilderna gav Björn-Erik Ludvigsen och hans kollegor mycket information ledde det inte till att ursprungslandet kunde identifieras.

Utredningen gick i stå och det fanns risk för att Deep Water skulle hamna i en bokhylla och glömmas bort.

Men så kom genombrottet i år. Plötsligt dök det upp nya bilder på internet där såväl barnens utseende som bildernas grafiska form var identiska med de tidigare bilderna. Poliserna fick nytt hopp och nu gick det snabbt.

”Ringde svenska kolleger”

– Vi följde distributionskedjan bakåt på nätet och kom till den 40-årige mannen i Huddinge. Sedan var det bara att ringa våra kollegor på Rikskriminalen i Stockholm.

Lars-Erik Ludvigsen kan av utredningstekniska skäl inte avslöja exakt vad det var som ledde dem till 40-åringen. I efterhand har det visat sig att en del detaljer på bilderna kommer från Stockholms skärgård. Det har även förekommit uppgifter att några av barnporrbilderna är tagna i en park i Stockholm.

– Jag har också hört talas om parken, men det stämmer inte. Jag vet inte var de uppgifterna kommer från, säger Lars-Erik Ludvigsen.

Deep Water var en stor framgång och poliserna på Kripos är mycket tillfredsställda med att de till slut kunde sätta stopp för 40-åringens övergrepp.

Men trots att 40-åringen misstänks vara Sveriges värsta sexförbrytare är han inte den största barnporrbrottsling Björn-Erik Ludvigsen och hans kollegor satt fast – varken till antalet bilder på nätet eller till antalet övergrepp mot barn.

– Det som är speciellt med honom är att han är den första som identifierats enbart via internet. I normalfallet avslöjas förövarna genom att de blir polisanmälda av något av sina offer och att man hittar bilderna när man granskar deras datorer.

Största avslöjade barnporrhärvan på Kripos meritlista är operation Katedral för fem år sedan. Den gången handlade det om en norrman som lagt ut 300 000 bilder på internet

I operation Pendulum förra året identifierades 145 norrmän som köpt tillgång till amerikanska barnporrsajter.

– Mannen i Huddinge är den första svensk vi avslöjat.

Björn-Erik Ludvigsen och hans kollegor tillbringar en stor del av sin arbetstid framför dataskärmen. De spelar med i pedofilernas spel på chatsajter och försöker locka dem att röja sin identitet.

– Vi har hittat män och kvinnor intresserade av barnsex på såväl kommersiella barnporrsidor som ponnyklubbens chat.

Björn-Erik Ludvigsen delar in förövarna i två grupper: de som lägger ut barnporrbilder enbart för att tjäna pengar och de som gör det för att höja sin status bland likasinnade.

Bilderna är som valuta

– Vi har inte funnit några bevis för att 40-åringen i Huddinge försökt tjäna pengar. Han tillhör de män som lagt ut bilderna på nätet för att visa hur duktig han är. Bilderna kan användas som valuta, ett sätt att köpa sig in i slutna kretsar av likasinnade.

De kommersiella barnporrbilderna är oftast tagna i Östeuropa och Ryssland.

– Internet är fantastiskt, men det har också inneburit ett uppsving för barnporren. Tidigare var de som var intresserade tvungna att ta kontakt med varandra via obskyra annonser i porrtidningar. Nu går de bara in på en mötesplats på nätet.

De digitala kamerorna och billig redigeringsutrustning har också underlättat för pedofilerna.

Kränkningen av de utsatta barnen tar aldrig slut. På internet förekommer i dag barnporrbilder som togs på 1970-talet.

– Jag pratade med en kvinna som utnyttjades för barnporr. Hon var förtvivlad över tanken på att hennes barn och barnbarn skulle kunna se bilderna på henne, säger Björn-Erik Ludvigsen.

En tröja, en parkbänk, skymten av ett träd. Barnporrspanarna på rikskriminalen i Oslo fingranskar tusentals barnborrbilder på nätet. De letar efter små men viktiga detaljer som kan avslöja var en bild är tagen. Och som kan leda dem till gärningsmannen. Nyligen ledde deras arbete till gripandet av den värsta sexförbrytaren i Sverige – den misstänkte 40-årige musikern i Huddinge. Aftonbladets Per-Ola Ohlsson berättar historien om hur spanarna kom mannen på spåren.

Per-Ola Ohlsson