Kommunals strejk hotar skolbarnen sommarlov

Skolor stängs när 47000 kommunalare går i strejk imorgon

NYHETER

Nu riskerar strejken att slå mot sommarlovet.

I morgon stängs ytterligare skolor när 47 000 kommunalare tas ut i strejk.

Och nu kan loven senareläggas.

Sveriges Radios Ekoredaktion rapporterar på söndagen att de elever som – på grund av Kommunals strejk – missat skoldagar kan tvingas se sommarlovet flyttas fram. I morgon lämnar ytterligare 47 000 hemma från arbetet – och när ännu fler skolvaktmästare strejkar kan ytterligare skolor stängas.

Skolorna runt om i landet har drabbats olika. Vissa har tvingats stänga, medan andra har hållits öppna av politiker som låst upp lokalerna. Något som i veckan fick Kommunals ordförande Ylva Thörn att ryta i en debattartikel i Aftonbladet:

– Landets kommunpolitiker spelar just nu ett högt spel med hela den svenska välfärdsmodellen som insats.

I de fall där skolorna i stället har hållits stängda kan det dock innebära att starten på lovet skjuts upp – och att eleverna för läsa ifatt under sommaren.

– Jag skulle vilja svara så att det där måste rektorer och lärare ta och fundera på. Det kan vara så att barnen har rätt till att få en möjlighet att ta igen det här man har förlorat, säger Ingegärd Hillborn, chefsjurist på Skolverket, till Ekot.

– Lagen ger ju ett stort utrymme för rektorer att organisera undervisningen och det här måste man då titta på när strejken är slut.

Skulle det kunna innebära att man tvingas förlänga terminen nu eller till hösten?

– Ja, det finns ju reglerat det också i grundskoleförordningen men inom de ramarna får man se hur.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM