Israel godkänner ”färdplanen för fred”

Erkänner palestiniernas rätt till en egen stat

Foto: AP
Premiärminister Ariel Sharon till vänster vid dagens veckomöte med det israeliska kabinettet. Utrikesminister Silvan Shalom, till höger, antecknar.
NYHETER

Den israeliska regeringen godkände ”färdplanen för fred”.

I det USA-stödda fredsförsöket säger man nu att palestinierna har rätt till en egen stat.

Det fanns ett kraftigt motstånd inom den israeliska regeringens inre krets – kabinettet. Men i eftermiddag lyckades premiärminister Ariel Sharon vinna sin regerings godkännande.

Mot sig hade han både ministrar ur det egna partiet Likud och ur samarbetspartierna på högerkanten. I går uppmanade Sharons egen gruppledare Gideon Saar partiets ministrar att rösta emot planen. Och kallade den, enligt TT, för ”det farligaste dokumentet i fredsprocessen i Mellanöstern”.

Stort tryck från USA

Men med röstsiffrorna 12-7 – och fyra nedlagda röster – fick Sharon igenom den så kallade färdplanen för fred. Därmed erkänner en israelisk regering för första gången palestiniernas rätt till en egen stat.

Det politiska trycket från USA var stort. Och när Ariel Sharon så sent som i fredags ställde sig bakom förslaget förutspåddes han få sin vilja igenom.

När fredsplanen presenterades förra månaden accepterade palestinierna direkt. Men Sharon har själv varit tveksam och fattade sitt beslutet först i fredags. Efter veckor av tvekan från den israeliska sidan, lovade USA då att lyssna till den rad av reservationer som lämnats till Washington.

Färdplan för fred:

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM