Liten ljusning i konflikten

Kommunal kallar in avtals- delegationen

NYHETER

Kommunal meddelade på måndagen att de kallat samman sin avtalsdelegation.

Från och med måndagen befinner sig 47.000 kommunalare i en strejk som gäller tills vidare.

Avtalsdelegationen ska träffas på tisdag kväll och mötet ska pågå till torsdag. Kommunal har också tagit kontakt med medlarna.

''Det är dags att pröva den positiva anda som arbetsgivarna säger sig ha'', skriver Kommunals ordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

Det är oklart om kallelsen innebär nya, regelrätta förhandlingar med arbetsgivarna.

”Det bådar gott”

Annelie Löfqvist, direktör på Landstingsförbundet, svarar något svävande på den frågan:

– Det är positivt att Kommunal kallat in sin delegation. Det bådar gott, säger hon till TT.

Kommunals drygt månadslånga strejk slår mot 136 kommuner från och med måndagen när drygt 47 000 lämnar jobben. Många skolor kommer att tvingas hålla stängt.

Huvudkravet i striden är kravet på högre ingångslöner. Söndagen den 11 maj avvisade Kommunal ett bud från medlarna och den största strejken i fackförbundets historia var ett faktum.

Sedan dess har konflikten varit helt låst fram till nu.

Missar ansökning

Den utökade kommunalstrejken får effekter inom bland annat sjukvård, barnomsorg, städning och sophantering.

Dessutom väntas tusentals grundskoleelever bli utan undervisning. Även många gymnasie- och vuxenstuderande drabbas när de inte kan göra avslutningsprov och riskerar att missa tiden för att söka in till universitet och högskola.

Undervisning utomhus

Redan innan har skolor i vissa kommuner inte kunnat öppnas eftersom det jobbet normalt görs av vaktmästare som är medlemmar i Kommunal. På andra ställen har kommunpolitiker trätt in och öppnat skolorna.

- Att en skola inte öppnas innebär inte med nödvändighet att eleverna blir utan undervisning. Det arbetas nu hårt med att ta reda på hur undervisningen ändå ska kunna bedrivas, till exempel i alternativa lokaler eller utomhus, säger Stockholms kommuns förhandlingschef Gabriella Klemming.

Läsa in

Enligt skolverkets chefsjurist Ingegerd Hilborn är kommunerna skyldiga att ge alla barn undervisning.

- Man kan dock komma i situationer när det är praktiskt omöjligt att uppfylla lagens krav. Exakt var gränsen går är svårt att säga.

Enligt henne är det inte säkert att eleverna måste läsa in de dagar de förlorar under strejken.

- Det är dessutom en bedömning som rektorer och lärare måste göra. Om det blir aktuellt med att ta igen förlorade dagar är det troligt att det blir aktuellt först till hösten.

Opinionen

Parterna presenterade i helgen var sin opinionsundersökning om strejken. Resultaten pekade åt lika olika håll.

I Kommunals Temo-undersökning svarade 82 procent ja på frågan om det är rätt av Kommunal att strejka för att få igenom sina lönekrav.

Enligt Svenska kommunförbundets och Landstingsförbundets Gallup-undersökning tyckte 79 procent att det var rätt att strejka. Dock sade 91 procent nej till Kommunals krav om det innebär nedskärningar inom vård, skola och omsorg för att uppfylla kraven.

Dessa kommuner berörs

TT