Sharon sa ja till palestinsk stat

...men först efter påtryckningar från USA

NYHETER

INDIANAPOLIS

Israels regering godkände i går för första gången Palestinas rätt till en egen stat.

Det historiska beslutet togs efter ett upprört, sex timmar långt möte.

Premiärminister Ariel Sharon gav sitt stöd först i fredags efter hård press från USA.

Inför sammanträdet i går rapporteras han ha varnat medlemmarna i regeringen för att ett ickegodkännande av fredsplanen - som Palestina redan accepterat - skulle leda till en kris med Washington. Mot sig hade han både ministrar ur det egna likud-partiet och ur samarbetspartierna på den yttersta högerkanten.

Med en tunn marginal godkändes fredsplanen med 12 röster mot 7 - där fyra ministrar la ner sina röster.

Den djupt splittrade regeringen satte dock villkor för sitt stöd, vilket kan göra genomförandet av den nya fredsplanen mycket problematiskt, skriver Washington Post.

Premiärministermöte

Bland annat röstade en klar majoritet mot att palestinska flyktingar ska få återvända till de ockuperade områden inne i Israel som de lämnade under kriget 1948.

- Vi välkomnar Israels acceptans av vägkartan och anser att det är ett positivt steg, säger Palestinas talesman Michael Tarazi.

- Men, vi noterar också alla israeliska ensidiga villkor. Vi har blivit försäkrade av författarna till vägkartan att det inte ska göras några förändringar i texten. Vi förväntar oss att det löftet hedras.

Palestinas premiärminister Abu Mazen och Ariel Sharon ska mötas i veckan. I juni väntar förmodligen ett möte med George W Bush.

Det var USA:s president som den 24 juni presenterade "vägkartan för fred". Kartan har sedan dess fyllts i av FN, EU och Ryssland.

Fredrik Virtanen