Ta en rundtur på stan - i 50 knop

Sightseeing för stressade turister i racerbåtar

SNABBTITT PÅ STAN I år får turisterna möjlighet att se Stockholm i racerfart: 50 knop.Båten är en så kallad rib-båt. Men beskedet att turistturerna går i den höga hastigheten får chefen för sjöpolisen att skärpa bevakningen - långa sträckor av den planerade rutten är hastighetsbegränsad till mellan fem och tolv knop.
NYHETER

Turister i racerbåtar ska spränga fram genom skärgården i 50 knop i sommar.

- Det här låter vårdslöst, säger Lena Thuresson, chef för sjöpolisen i Stockholm.

Foto: SCANPIX
För den som vill njuta av utsikten i sakta mak finns andra alternativ.

Rederi Stockholms ström erbjuder turister sightseeing i skärgården. Annonsen lockar med hisnande hastigheter, uppemot 50 knop.

"Anpassa farten"

- Vi har kört det här tidigare med företag. I år erbjuder vi det för turister, säger Jonas Leffler på RIB Sightseeing, en del av Rederi Stockholms ström.

Men rutten - från Blasieholmen till Djurgården, Fjäderholmarna, Vaxholm och tillbaka - har långa sträckor av tydliga fartbegränsningar. Mellan 5 och 12 knop är maxhastighet på stora delar av sträckan.

- Det är inte många ställen de får köra på fri fart och det här låter inte bra. Vi kommer att ha en mycket större bevakning i år, eftersom motorbåtar blir allt snabbare. Vi kommer att finnas på i princip alla de platser turen passerar, säger Lena Thuresson.

Rederiet menar att de kommer att anpassa farten till gällande begränsningar.

- Utanför Nacka strand är det fri fart. Tanken är att våra turister ska hinna se stan, Djurgården och Vaxholm och få en fartupplevelse, säger Jonas Leffler.

Privatbåtar ett problem

Han säger att samtliga skeppare har kört Stridsbåt 90 och att de är medvetna om riskerna.

Tror du att båtarna kan störa skärgårdsborna?

- Nej i så fall är det privatbåtarna som är det största problemet. Under sommaren kommer vi köra två till tre turer per dag.

Anna Bengtsson