Dödsdrogen

Rohypnol gör unga kriminella till mördare

1 av 4 | Foto: MATTIAS CARLSSON
väktaren stacks ihjäl En 26-årig snattare - kraftigt påverkad av Rohypnol - drog sin kniv och mördade väktaren Jani Mäki som försökte stoppa honom. Allt utspelades inför ögonen på hundratals människor utanför Åhléns i centrala Stockholm. Snattaren smet, men kunde senare gripas av polisen.
NYHETER

Rohypnol kallas för dödsdrogen.

Preparatet förvandlar unga och kriminella till dödsmaskiner utan hämningar.

Miljoner Rohypnoltabletter vällde in i landet förra året.

Trots rekordbeslag stoppas bara en bråkdel.

Våldsbrott som utförts av Rohypnol-påverkade

2003

I maj blandar en fjortonåring ihop verkligheten med ett datorspel som han spelat tidigare under kvällen. En okänd som han möter tillsammans med en kamrat uppfattas som en fiende och han huggs i magen med en yxa. Fjortonåringen hade tagit Rohypnol innan han gick hemifrån.

I april knivdödas väktaren Jani Mäki i centrala Stockholm av en mycket Rohypnolpåverkad 26-årig missbrukare som stoppats efter att ha snattat fryst fläskfilé. Ytterligare två väktare knivskars svårt. "Jag minns ingenting, den senaste tiden har jag gått som i en dimma proppad med Rohypnol", sa han under häktningsförhandlingen.

I mars misshandlas en 22-årig man till döds i Sala av en Rohypnolpåverkad gärningsman.

2002

I november griper Västerortspolisen i Stockholm tio unga män i åldern 16-20 som misstänks gjort sig skyldiga till ett tiotal fall av brutala personrån och grov misshandel. Samtliga ska ha varit påverkade av Rohypnol.

I juli bryter sig en 36-årig före detta elitidrottsman in hos en 31-åring i Bredäng i södra Stockholm och hugger ihjäl honom med en kavel. Offret hade försökt att skydda sig men var chanslös. Gärningsmannen har själv inte kunnat förklara dådet. Det enda han minns är att han tagit stora mängder Rohypnol och druckit starköl.

En 27-årig kvinna torteras, injiceras med knark och tvingas utföra sexuella handlingar av en 43-årig våldsman i två dygn under sommaren. Gärningsmannen proppar i sig Rohypnol under tiden.

2001

I januari skjuts en 16-åring till döds på en toalett på Bromma gymnasium i Stockholm. Gärningsmännen skulle egentligen tala med 16-åringens bror, men 16-åringen ville inte säga var han fanns. Bråket urartar och 16-åringen skjuts till döds. Den 19-årige gärningsmannen är påverkad av Rohypnol.

1998

I april skjuts en fyrabarnspappa ihjäl av sin egen lillebror som tagit 20 tabletter Rohypnol tidigare under kvällen. Bröderna hade råkat i bråk under ett restaurangbesök. När den äldre brodern kommer hem väntar den yngre vid busshållplatsen. Bråket fortsätter och slutar med att den yngre brodern skjuter den äldre två gånger i magen.

Dubbelmordet på valborgsmässoafton i Skarpnäck: Ett par, mannen, 23, och kvinnan, 21, hittas ihjälslagna i sitt hem i södra Stockholm. "Ett synnerligen rått och brutalt mord", enligt polisen. Den 23-årige gärningsmannen anträffas tre dagar efter morden - mycket kraftigt påverkad av Rohypnol och alkohol. Hade en längre tid missbrukat Rohypnol och har minnesluckor av vad som hänt. Erkände dessutom ett två år gammalt mord.

Två män råkar i bråk på grund av att den ene anklagade den andra för att ha spottat på hans tjej på valborgsmässoafton vid Vårbergs tunnelbanestation i södra Stockholm. Plötsligt hugger den yngre av dem ned den äldre med en machete i armen och sedan rakt i hjärtat. Mördaren har tidigare under kvällen tagit 20 tabletter Rohypnol tillsammans med öl. "Rohypnol i kombination med alkohol kan göra människor fullständigt tokiga", säger kriminalinspektör Krister Sehlstedt.

1997

I december hittas en 42-årig man skjuten fem gånger i huvudet i en bil. Mördaren var en Rohypnolpåverkad 23-åring som lejts av en knarklangare som gett honom tabletterna för att han skulle klara av mordet.