Hon var på väg att gifta sig

Rohypnol-påverkad förare förstörde 27-åriga Rebeccas liv

1 av 3 | Foto: Lars Rosengren
i barndomshemmet Förra sommaren fick Rebeccas föräldrar hem henne från sjukhuset till barndomshemmet på Gotland. "Vi tror att hon förstår att hon är hemma. Vi märker att hon mår bra av lugnet och ljuden hon växt upp med", säger Rebeccas syster Charlotta. Bilföraren som förstörde Rebeccas liv dömdes till tre års fängelse. Nu har han lämnat anstalten.
NYHETER

I fickan bar Rebecca Harrsjö skissen på inbjudan till sitt bröllop.

Kyrkan var bokad och ringarna beställda.

Föraren var fylld av heroin och Rohypnol och hade bråttom. Han rammade Rebecca till ett liv utan giftermål, barn och en fri vilja.

Hennes kropp flög 40 meter - han försökte smita.

Dagen innan hade Rebecca fyllt 27 år. Hon åt middag med sin storasyster Charlotta och de talade om Rebeccas kommande bröllop.

Hon hade redan hunnit leva ett rikt liv och tagit vara på sin tid, jobbat utomlands och funderat över sin framtid. Nu arbetade hon med gamla människor och skulle bli sjukgymnast.

Ville skaffa barn

- När hon dansade med gamlingarna blev de så glada. Hon var så gullig och ville hjälpa till. Hon såg människor, säger Rebeccas storasyster Charlotta Harrsjö Grahn.

Inläsningen av gymnasiets tredje årskurs gick galant. Rebecca var målinriktad, stark, glad och envis. Hon ville skaffa barn.

I februari 2001 kraschade en bilförare drogad med heroin och Rohypnol alla planer.

Den här dagen gick Rebecca över ett obevakat övergångsställe. Hon hade ingen chans att se den vita Saaben som i hög hastighet körde om bilarna som stannat för att släppa över henne.

Bilföraren smet

Hon landade på huvudet. Vittnen sa att hon såg ut som en sopsäck när hon flög.

Föraren flydde, men greps senare. I hovrätten dömdes han till fängelse i tre år. I dag är han på väg tillbaka till samhället och har lämnat anstalten.

Rebecca kommer aldrig att återvända till sitt tidigare liv.

Hon har vaknat ur sin koma, men de svåra hjärnskadorna går inte att operera. Hon kan inte tala, äta eller röra sig. Hon behöver tillsyn dygnet runt och måste vändas varannan timme.

Hennes mamma, pappa och syster har gradvis lärt sig leva med insikten att deras Rebecca aldrig kommer att finnas med dem som förut.

- Vi tar en dag i taget och accepterar anfallen av sorg, säger Charlotta. Tiden har gjort det lättare och i dag kan de känna tacksamhet för att de får leva så nära Rebecca.

- Hon är ett kolli, men för oss är hon Rebecca i alla fall. Mycket har förändrats men varje dag är en gåva, säger Bengt Harrsjö.

Vill bli ompysslad

De är övertygade om att Rebecca trots allt lever i något slags lycka.

- Hon tycker om att bli ompysslad, att få manikyr och fotmassage och vi läser högt för henne och spelar musik.

Rebeccas familj säger att de inte skulle må bättre av att den drogade föraren satt längre i fängelset. Men signalerna måste samtidigt bli tydligare från lagstiftarnas sida när det gäller rattfylla och narkotikabrott.

- Samhället har ett ansvar och måste ha kraft att stoppa det här med hårdare straff, säger Bengt Harrsjö.

Så här säger lagen

Nästan riskfritt att sälja

Camilla Norström