Minst 90 skadade i japanskt jordskalv

Norges statsminister tvingades fly i strumplästen

1 av 2 | Foto: verdens gang
Minst 33 personer skadades vid jordskalvet som mätte 7,0 på Richterskalan. Norges statsminister Kjell Magne Bondevik fick evakueras från sitt hotell i bara strumplästen.
NYHETER

TOKYO

Japan drabbades på måndagen av det kraftigaste jordskalvet på tre år. Minst 90 människor skadades och några byggnader började brinna, men myndigheterna kunde lättat konstatera att läget var långt ifrån förödelsen efter jordbävningen i Kobe 1995.

Skalvet, som inträffade vid 18.30-tiden lokal tid uppmättes till 7,0 på Richterskalan. Det hade sitt epicentrum djupt under havet utanför Japans nordöstra kust och på land var det mest märkbart i Miyagi-området.

Enligt nyhetsbyrån Kyodo skadades minst 90 människor, fem av dem allvarligt. Skakningarna kändes ända till Tokyo, över 30 mil därifrån, och även i Taiwan uppmättes skalvet till 4,9 på Richterskalan. Den omfattande jordbävningen i Algeriet i förra veckan uppmättes till 6,7.

Bondevik i strumplästen

Norges statsminister Kjell Magne Bondevik, som är på besök i Tokyo, fick evakueras från sitt hotell i bara strumplästen. Han låg och vilade på sitt rum på trettonde våningen på hotell New Otani, och hans fru var i badrummet.

-Hotellpersonalen fick in oss i hissen och ner. Det var speciellt att befinna sig på trettonde våningen och jag kände lite obehag. Men det var aldrig tal om någon panik, sade Bondevik till norska nyhetsbyrån NTB.

Bilder i japansk tv visade hur byggnader skakade i det drabbade området. Flera bränder härjade och 28 personer rapporterades vara skadade. En motorväg i nordöstra Japan stängdes av och telekommunikationerna haltade timmarna efter skalvet.

Det förelåg dock ingen risk för någon stor flodvåg efter skalvet, eftersom dess centrum låg så djupt, enligt meteorologer.

Inget nytt Kobe

- Baserat på den information vi har nu är det absolut otänkbart att förstörelsen skulle vara i närheten av den som följde på jordbävningen i Kobe, sade Yoshitada Konoike, minister för katastrofhantering, vid en presskonferens.

Skalvet som demolerade Kobe i västra Japan 1995 kostade 6430 människor livet. Jordbävningar är välbekanta för Japan, som ligger mellan två kontinentalplattor.

De japanska snabbtågen stoppades omedelbart efter skalvet. På flygplatsen i Tokyo återupptogs den stoppade flygtrafiken så snart personal hunnit kontrollera att landningsbanan var oskadd.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM