400 lokförare i strejk 6 juni

Fler än 300.000 resenärer drabbas

NYHETER

I dag varslade Seko 400 lokförare i en sympatistrejk för Kommunal. Det innebär att stora delar av lokaltrafiken stannar den 6 juni i Stockholm, Göteborg och Skåne – om strejken träder i kraft.

Uppskattningsvis 325.000 resenärer om dagen berörs.

– Sekos varsel är en oerhört viktigt solidaritetshandling. Kollektivtrafiken är en del av välfärdstjänsterna och det är politiker som har ansvar för den på samma sätt som de ansvarar för vården och omsorgen, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

Strejk i Stockholm, Göteborg och Skåne

Om varslet träder i kraft innebär det en total strejk för förarna vid Citypendeln i Stockholm, pendeltågen mellan Göteborg och Alingsås, pendeltågen mellan Göteborg och Kungsbacka, Pågatågen i Skåne samt Öresundstågen.

Totalt reser ungefär 325.000 resenärer varje dag med de strejkvarslade tågen. Lägg därtill att Kommunal varslat 18.000 bussförare runt om i landet den 4 juni.

Tunnelbanan går som vanligt

Citypendeln, som är det företag som kör pendeltågen i Stockholm, har cirka 200 lokförare. Av dem är drygt 150 organiserade inom Seko.

– Vi vet ännu inte om det blir ett totalstopp på pendeltågen eller om vissa tåg kommer att köras, säger Jan Ström, informationschef vid Stockholms Lokaltrafik.

Tunnelbanetrafiken berörs inte av Sekos varsel, trots önskemål från Kommunal. Varken Roslagsbanan, Saltsjöbanan, Lidingöbanan eller tvärbanan drabbas heller.

”95 procent av lokaltrafiken berörs”

I göteborgsområdet är Västtrafik huvudman för lokaltrafiken. Gunilla Wicktor, informationschef vid Västtrafik, kan inte säga exakt hur stora verkningarna blir:

– Vi köper trafiken av SJ och vi kan inte säga hur många av lokförarna som är organiserade inom Seko. Men tillsammans med bussförarnas strejk räknar vi med att 95 procent av vår trafik kommer att stå stilla.

Fakta: Strejken

Kommunals strejk har hittills bestått av tidsbegränsade varsel som drabbat olika delar av landet i tre större strejkvågor. Från och med i dag gäller strejken tills vidare för merparten av de berörda.

Rickard Westman