Supermedlaren

Rune ska rädda oss från strejken

NYHETER

En svag doft av strejk i luften och han är där på en sekund.

Besk och påstridig.

Rune Larson - supermedlaren som ska rädda oss från strejken.

Foto: PETER KNOPP
EN HEMLIG MAN Rune Larson, 74, berättar ingenting om sitt tidiga förflutna: "Jag skrev på ett papper om att hålla tyst om vad jag jobbat med".

Det har gått över en månad av nederlag och tystnad. Men i går tog Kommunal ett initiativ till nya förhandlingar med arbetsgivarna. Nu är det upp till en äldre man med topp-hemligt förflutet att rädda dagen och ro avtalet i hamn.

Rune Larson, 74.

Supermedlaren.

Men han vägrar att prata om strejken med Aftonbladet. När samtalet kommer in på gamla meriter försvinner dock den tystlåtna, professionella ytan.

Topphemligt jobb

Avstampet på hans karriär är fortfarande topphemligt.

- Jag började på Försvarets Radioanstalt. Jag skrev på ett papper om att hålla tyst om vad jag jobbat med. Folk har undrat om jag inte städade toaletter eller något sånt eftersom jag inte pratar om det.

- Där fick jag verkligen lära mig att hålla käften, om jag inte lärt mig det innan.

Japp. Rune Larson kan uttala sig beskt.

- Han drar sig inte för att säga beska saker till parterna, men efteråt följer alltid ett avväpnande skratt, säger vännen och mångårige medlarkollegan Lars-Gunnar Albåge.

Efter fackligt arbete i Försvaret blev han förhandlingschef på TCO:s statstjänstemannasektion. Där stannade han i 20 år och blev känd som en bråkstake.

Sedan elva år arbetar han som medlare.

Hur lättar man upp stämningen i en trängd situation? Drar en historia?

- Det är aldrig fel med en rolig historia, men det får inte bli det dominerande, det måste finnas ett allvar. Man ska börja på ett avslappnat sätt så att man får igång ett samtal. När man lämnar varandra ska relationerna vara bra.

Gillar promenader

I november fyller han 75 år.

Hur håller du formen?

- Jag har successivt dragit ned på engagemangen men jag går mycket och håller i gång.

I början på 1990-talet lyckades han med Rehnbergsgruppen ena hela arbetsmarknaden kring ett gemensamt löneavtal. Ska han lyckas igen?

Claes Petersson