Tre dödsoffer och hundratals skadade i efterskalv i Algeriet

NYHETER

ALGER

Tre personer befaras ha omkommit och 187 skadats när ett nytt jordskalv skakade Algeriet på tisdagen. Byggnader jämnades med marken och panik utbröt mindre än en vecka efter att 2200 människor omkom i ett skalv.

Flera byggnader i kollapsade i städerna Zemmouri och Boumerdes när skalvet skakade huvudstaden Alger och en remsa längs Medelhavskusten öster om det område som drabbades av förra veckans förödande skalv.

Enligt myndigheterna uppmätte skalvet 5,8 på Richterskalan och hade sitt centrum vid staden Zemmouri, sju mil öster om huvudstaden Alger. Epicentrum för den förödande jordbävningen i förra veckan, uppmätt till 6,7 på Richterskalan och som hittills har kostat 2218 människors liv, låg också vid Zemmouri.

-Det råder allmän panik, skadade byggnader rasar ihop, sade läkaren Mohammad Saidi.

Även i Alger skadades människor av efterskalvet.

-Vi vet inte hur många av dessa efterskalv som kommer. Det kan pågå i veckor. Detta var rätt kraftigt. Vi håller oss utomhus tills vi vet hur vi ska göra, sade en Algerbo till AFP.

Tisdagens skalv var det kraftigaste efterskalvet hittills. De internationella räddningsstyrkor som så smått börjat förbereda sig på att åka hem fick på nytt fullt upp. Den svenska räddningsstyrka som funnits på plats lämnade katastrofområdet i söndags.

Tusentals människor skadades i förra veckans huvudskalv, och kanske uppemot 100000 blev hemlösa. En del av dem har kunnat flytta in i tältstäder, medan andra sover i bilar eller under bar himmel.

TT-Reuter