Polisen slog till mot känd finansman

Misstänks för insiderbrott i mångmiljonklassen

Foto: BJÖRN LINDAHL
LEDDE TILLSLAGET JP Nordiska är en exklusiv bank för mycket rika kunder. Ett av de få bankkontoren ligger vid Stureplan i centrala Stockholm. När banken köptes upp misstänks flera personer ha tjänat miljoner på insideraffärer. "Det handlar om förtroendet för hela värdepappersmarknaden", säger Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Rolf Holmquist (bilden).
NYHETER

En av Sveriges mest kända finansmän misstänks för insiderbrott i mångmiljonklassen.

I går gjorde polisen husrannsakan i hans hem och på hans kontor.

Enligt Dagens Industri ska den svenske finansmannen tillsammans med fem islänningar ha tjänat 5 miljoner kronor på olaglig handel med aktier i JP Nordiska.

Det gör utredningen till en av de största som svensk polis utrett.

- Det är mycket angeläget att vi kan angripa den här typen av brottslighet. Det handlar om förtroendet för hela värdepappersmarknaden, säger Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Rolf Holmquist, enligt DI.

Fientligt uppköp

I slutet av augusti förra året blev det offentligt att den isländska banken Kaupthings gjort ett fientligt uppköp av JP Nordiska.

Sedan i höstas har en grupp åklagare, polismän och revisorer under sträng sekretess kartlagd handeln av JP-aktier månaderna innan affären blev känd.

De har upptäckt att den svenske finansmannen tillsammans med de fem islänningarna köpt upp nära 93 procent av aktierna på marknaden.

De gjorde en lysande affär. Aktierna köptes för 8:50 kronor och såldes efter budet för 11 kronor.

- De misstänkta islänningarna tillhör Kaupthings toppskikt. Vår utredning visar att det var få som kände till budet, det var extra hemligt med tanke på att det var fientligt, säger en av utredarna till DI.

Ekobrottsmyndigheten slog i går till samtidigt med ett fyrtiotal utredare i Sverige, Island, England, Tyskland och Luxemburg.

En mängd material beslagtogs, bland annat i den svenske finansmannens hem och på hans kontor.

Svensken, som är misstänkt för brott, tillhör landets finansiella elit. Han har bland annat grundat ett känt företag och är storägare i flera andra.

Men mannen, som tidigare varit frispråkig i medierna och gjort sig känd som stridbar, vill inte tala om brottsmisstankarna som riktas mot honom.

- Jag vill inte lämna några kommentarer, säger han till DI.

Gunnar Svensson