"Naivt att tro att planet är gratis"

Lena Mellin: Skattebetalarna står för notan

Foto: MARIA ÖSTLIN
"Ingen missunnar Bodström och Karlsson att ha kul på jobbet. Ingen missunnar dem en helg med hustrun. Få, åtminstone inte jag, missunnar dem en tripp till Grekland. Frågan är vem som betalar", skriver Aftonbladets Lena Mellin apropå ministrarnas semesterresa med regeringsplanet. Justitieministern har själv beskrivit känslan han fick när han första gången reste med planet. Det kändes som ett James Bond-plan.
NYHETER

Jan O Karlsson och Thomas Bodström tror att det är gratis att hyra jetplan med fyra personers besättning i ett dygn.

Det är inte sant. Så häpnadsväckande naiva kan inte statsråd vara.

I sin nyutkomna bok "100 dagar i Rosenbad" ondgör sig justitieminister Thomas Bodström över de extravaganta vanorna i EU-kretsen.

Han känner sig obekväm med dem, påstår han.

Men tydligen inte tillräckligt obekväm för att bryta mot konventionen och strunta i att ta med sig hustrun till det informella justitieministermötet i Grekland i mars.

Och inte tillräckligt obekväm för att som en sann lutheran åka hem till plikterna så snart mötet var slut.

I stället stannade alltså han och biståndsminister Jan O Karlsson med respektive kvar ett dygn. Mötet tog slut till lunch på lördagen. Så varför inte ta tillfället i akt och stanna kvar till söndagen när helgen ändå var naggad i kanten?

Det är nu vi kommer till naiviteten. Barnslig omedvetenhet, enligt Nationalencyklopedin.

Allt har sitt pris

Det finns ett amerikanskt uttryck som säger "there is no such thing as a free lunch", det finns inga gratisluncher. Innebörden är att man aldrig får någonting utan någon form av motprestation. Allting har sitt pris.

Detta har dock undgått statsråden Bodström och Karlsson trots att ingen av dem längre kan betraktas som någon ungdom. I en skriftlig kommentar påstår justitieministern att extradygnet i Veria inte ledde till någon extra kostnad för staten. Biståndsministern nöjer sig med att konstatera att det var gratis för regeringskansliet.

Självklart var det inte gratis. Att två av landets högsta politiker påstår sig tro att det inte kostar någonting att låta ett plan med fyra mans besättning vänta i ett helt dygn på en flygplats utomlands är inte bara naivt. Det är pinsamt.

Åker i gräddfilen

Någon betalar för att planet står uppställt på flygplatsen. Någon betalar besättningens löner. Någon betalar utlandstraktamentet. Någon betalar hotellet.

Denne någon är skattebetalaren. Oavsett om pengarna tas ur regeringskansliets eller Flygvapnets kassa.

Ingen missunnar Bodström och Karlsson att ha kul på jobbet. Ingen missunnar dem en helg med hustrun. Få, åtminstone inte jag, missunnar dem en tripp till Grekland. Frågan är vem som betalar.

Statsråden Karlsson och Bodström kör i gräddfilen. De lever flott. De tar för sig. Varför inte erkänna som det är? I stället för att komma med den urbota löjliga invändningen att det var gratis.

Det var inte gratis. Alltså var det inte okej.

Lena Mellin