Kvinna dömd för lögn om faderskap

Fel pappa fick betala underhåll i 18 år

NYHETER

I nästan 40 år gällde en man i Halmstad som far till ett barn.

Nu har ett DNA-prov visat att sonen inte kan vara hans.

Den nu 68-åriga modern döms till böter för lögn om faderskapet.

Kvinnan får villkorlig dom och dagsböter, men Halmstads tingsrätt skriver i domen att påföljden för osann partsutsaga normalt skulle ha blivit fängelse. Kvinnan ska också betala 10 000 kronor plus ränta i skadestånd till den utpekade barnafadern, rapporterar Hallandsposten.

Mannen och kvinnan hade ett förhållande på 1950-talet och år 1957 födde hon en son. Hon uppgav att hon inte haft samlag med någon annan under den aktuella perioden. Ett blodprov visade också att mannen inte kunde uteslutas som fader och därför tog han på sig ansvaret att betala underhåll tills sonen fyllt 18 år.

Men sonen var inte lik honom och under åren har Halmstadbon tvivlat alltmer på att han är den rätte fadern. Därför ansökte han på 1990-talet om en förnyad faderskapsutredning med hjälp av modern DNA-teknik. Hans framställan avslogs först av tingsrätten, men hovrätten sade senare ja. Den rättsgenetiska jämförelsen av blod från mannen, kvinnan och sonen visade att mannen omöjligt kunde vara den rätte fadern.

Han gjorde då en polisanmälan mot kvinnan för att hon under sanningsförsäkran lämnat oriktiga uppgifter. Det är denna anmälan som nu resulterat i den fällande domen mot kvinnan.

DNA - genernas fingeravtryck

aftonbladet.se , TT