Byggnads och Transport redo att sympatistrejka

Landstingsförbundets ordförande hoppfull

NYHETER

Parternas möten med medlarna i den pågående konflikten mellan Kommunal och arbetsgivarna fortsätter under onsdagsmorgonen.

Annelie Löfqvist, direktör på Landstingsförbundet, säger att hon hoppas att man kan komma till en lösning inom några dagar. Hon vill dock inte närmare gå in på detaljerna kring vad som skiljer parterna åt.

– Vi har inte kommit fram till de konkreta frågorna ännu, men att vi kommit så här långt känns bra. Vi står till förfogande för medlarna under dagen, säger Annelie Löfqvist till TT.

Byggnads redo sympatistrejka?

Byggnadsarbetareförbundets styrelse beslutade på onsdagsförmiddagen att ge arbetsutskottet mandat att kunna varsla om sympatistrejk för Kommunals lönekamp när så behövs.

Något beslut om strejkvarsel nu har alltså inte tagits, meddelar Byggnads.

Byggnads förbundsstyrelse har beslutat att ge Kommunal sitt fulla stöd i den pågående konflikten med Kommun- respektive Landstingsförbundet:

Frågan om eventuell sympatistrejk får dock bero av utfallet av de pågående förhandlingarna:

''Vi vill hjälpa Kommunal att få ett bra avtal. Nu är samtalen mellan de kommunala parterna inne i ett viktigt skede. Vi följer utvecklingen timme för timme. Om och när det blir nödvändigt kan vårt arbetsutskott snabbt besluta om eventuella sympatiåtgärder'', skriver Byggnads ordförande Hans Tilly i ett pressmeddelande.

Om de kommunala förhandlingarna brakar samman kommer Byggnads sannolikt med kort varsel slå till med en sympatistrejk, riktad mot kommunal- och landstingskontrollerad byggverksamhet:

– Vi har inte tänkt att gå ut bredare än så, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till TT.

Men för tillfället vill Byggnads inte konkretisera några åtgärder.

– Vi vill inte störa för mycket eftersom förhandlingarna nu verkar föras i en positiv anda, säger Tilly.

?liksom Transport

Transport varslade på onsdagsförmiddagen om strejk för de bussförare som är anslutna till förbundet och som berörs av Kommunals sedan tidigare lagda strejkvarsel mot kollektivtrafiken. Åtgärden görs i sympati för Kommunal, enligt ett pressmeddelande från Transport.

Kommunals strejk för sina 18.000 bussförare träder i kraft 4 juni. Transports strejk går i gång 7 juni om inte de kommunala parterna lyckas nå en förhandlingslösning.

Parallellt med de pågående förhandlingarna försöker Kommunal att sätta extra tryck på arbetsgivarna och politikerna.

Vid 13-tiden kommer Kommunal att överlämna 96.000 namnunderskrifter till Kommunförbundet till stöd för Kommunals lönekamp, enligt fackförbundets pressekreterare Ida Lindqvist.

En halvtimme senare ska ett antal Kommunalmedlemmar hålla en manifestation på Mynttorget vid Riksdagshuset i Stockholm.

TT