Polis slog häst - döms för ofredande av ryttarinnan

NYHETER

GÖTEBORG

Polismannen slog hästen med handflatan.

Därmed gjorde han sig skyldig till ofredande mot den unga ryttarinnan, anser Uddevalla tingsrätt.

Polismannen döms till dagsböter.

Händelsen inträffade utanför Lysekil i somras när den 18-åriga kvinnan var ute på en ridtur med några kamrater i ett område där den 60-årige polismannen, som inte var i tjänst, har sitt fritidshus.

Meningarna går isär om vad som egentligen skedde, men upprinnelsen var att flickans häst - ett russ - lämnade en hög med spillning på vägen utanför mannens hus.

Enligt åtalet skulle polismannen ha ofredat flickan genom att ha fattat ett kraftigt tag om hennes arm, vilket medfört att hon dragits av hästen. Polismannen skulle också, enligt åtalet, ha sparkat och slagit hästen.

Polismannen har förnekat allt utom att han slog till hästen med handflatan. Han har hävdat att hans läge liknade en nödvärnssituation.

Misslyckat möte

Uddevalla tingsrätt menar att händelsen ter sig som ett misslyckat möte mellan vuxen och ung. Flickornas berättelser om slag och sparkar mot hästen, samt ett tag om kvinnans arm, kan dock inte sättas före mannens och hans hustrus uppgifter så att det står utom allt rimligt tvivel att han begått brott, förutom slaget mot hästen.

Det är svårt att se att mannen befann sig i en nödvärnsliknande situation, anser tingsrätten. Snarare ser man det så att polismannen genom att gå fram mot hästen oroat ekipaget. Situationen bör betecknas som farlig, men inte för mannen, utan för ryttarinnan på hästen.

Slaget med handflatan mot hästen är alltså enligt tingsrätten ett hänsynslöst beteende mot den unga kvinnan. Han döms därför för ofredande till 30 dagsböter.

Den 18-åriga kvinnan hade begärt skadestånd av polismannen, men det säger tingsrätten nej till.

Annika Hansson/TT