Snattare dömd till 14 års fängelse för mord

Högg ihjäl den 21-årige väktaren utanför butiken

NYHETER

STOCKHOLM

Den 26-årige man som i februari dödade en ordningsvakt i Stockholm dömdes på onsdagen av Stockholms tingsrätt till 14 års fängelse.

Han ska dessutom betala 404 000 kronor i skadestånd till dödsboet och flera andra drabbade.

Mannen fälldes för åtta olika brott, bland annat mord, försök till mord och narkotikabrott.

Han har erkänt att han hållit i kniven som dödade ordningsvakten men nekar till att ha haft något uppsåt att döda mannen.

- Allt var en olyckshändelse, säger 26-åringen.

Ordningsvakten, en kollega till honom samt en butikskontrollant hade på kvällen den 11 februari sett att 26-åringen snattade en bit kött på Åhléns i centrala Stockholm.

När väktarna hann upp snattaren utanför butiken attackerade han dem med en kniv. En av väktarna, en 21-åring, träffades av ett dödligt hugg i bröstet. De två andra fick allvarliga men inte livshotande skador.

Snattaren kunde snabbt gripas sedan han i flykten kastade ifrån sig föremål med sina fingeravtryck på. Eftersom han redan var känd hos polisen var det inte svårt att avslöja honom med hjälp av fingeravtrycken.

Tingsrätten konstaterar att straffet för mord är fängelse i tio år eller på livstid. För att livstid ska bli aktuellt krävs, enligt domstolen, att mordet varit mycket grymt. I detta fall skedde mordet snabbt och i panik.

Hugget torde inte ha varit plågsamt för 21-åringen och det är tveksamt om han uppfattat hur illa ställt det har varit med honom, skriver rätten.

Av bland annat det skälet finner domstolen att 26-åringen ska dömas till ett tidsbestämt straff. Eftersom han även begått flera andra allvarliga brott har tingsrätten valt att döma honom till det längsta tidsbestämda straffet 14 års fängelse.

Kjell Rynhag/TT