Förundersökningen mot poliser nedlagd

Åklagaren: Skotten i Göteborg avfyrades i nödvärn

NYHETER

Förundersökningen mot de två poliser som skottskadade två personer i samband med EU-toppmötet i Göteborg läggs ned.

Det beslutade överåklagare Guntra Åhlund i dag.

Guntra Åhlund skriver i beslutet att ”nödvärnssituationen från polisernas horisont... ...tett sig så allvarlig att de haft rätt att skjuta verkningseld mot Hannes Westberg”.

Hannes Westberg deltog i kravallerna och var enligt överåklagarens beslut en av de pådrivande. Westberg skadades allvarligt vid beskjutningen. En annan man skadades i benet av en förlupen kula.

Eftersom skotten avfyrades i nödvärn skriver Åhlund att poliserna heller inte kan ställas till svars för tjänstefel.

Silbersky: ”Viktigt att polisen får använda våld”

Advokat Leif Silbersky, offentlig försvarare åt en av de två polismännen, välkomnar överåklagarens beslut.

– Det är en omfattande utredning som åklagaren har gjort och som hon presenterar i detalj och med ett juridiskt resonemang som jag till 100 procent kan ansluta mig till, säger Silbersky till TT.

– Det är viktigt att vi även i Sverige accepterar att polisen är i en utsatt situation och får tillgripa våld. Och även yttersta våldet att även använda skjutvapen på det sätt som har gjorts. Det skall dessa kriminella element vara klara över när de nästa gång ger sig in och slåss med polisen, säger Silbersky.

Gunnar Westberg, pappa till Hannes Westberg, säger till TT att han är förvånad över överåklagarens beslut.

– Det är mycket svårt för mig att förstå att man kan acceptera att poliser med så ringa förmåga att besinna sig ska anses vara kapabla att använda skjutvapen, säger Westberg.

Förstärkningarna var tillräckliga

Frågan om nödvärn är central i utredningen. Av förundersökningen framgår att de förstärkningar som anlände till platsen hade kunnat möta angriparna.

Guntra Åhlen konstaterar att en polisman ändå uppsåtligen skjutit Hannes Westberg och att en annan polisman siktat mot Westberg men missat och i stället träffat en man i benet. Polismännen har förhörts, misstänkta för grov misshandel, alternativt vållande till kropsskada.

”Fruktade för sitt liv”

Polismannen som sköt Hannes Westberg säger i förundersökningen att han fruktade för sitt liv, fick tunnelseende och att hans enda utväg att stoppa angreppet var att skjuta anföraren, det vill säga Westberg. Han noterade inte att förstärkningar hade anlänt till platsen.

Inte heller den andre polismannen var medveten om förstärkningarna och såg som sin enda utväg att ge så kallad verkningseld.

Åhlen konstaterar att ”även den som felaktigt tror att omständigheterna är sådana att han eller hon har rätt till nödvärn går fri från ansvar för uppsåtligt brott”. Därför slipper polismännen åtal, trots att situationen inte krävde att de sköt Westberg.

Tredje gången förundersökningen läggs ned

Det här är den tredje gången som förundersökningen mot polismännen läggs ned. Samma kväll som skottlossningen inträffade, den 15 juni 2001, inledde överåklagare Björn Ericson förundersökningen som las ned i september samma år.

I november 2001 återupptog Ericson undersökningen efter att nya uppgifter framkommit. Även den förundersökningen lades ned.

Efter att bland andra Hannes Westberg begärt överprövning beslutade vice riksåklagaren Catharna Bergqvist Levin i november 2002 att återuppta förundersökningen. Uppdraget gick till Guntra Åhlund – som även hon drar slutsatsen att något brott inte kan styrkas.

Rickard Westman, TT