Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Åtal och anmälningar mot poliser efter EU-toppmötet

    Omkring 170 poliser har anmälts för sitt agerande under EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001. Två förundersökningar pågår fortfarande.

   De enda som åtalats är fyra polisbefäl, som misstänktes för tjänstefel i samband med insatsen mot Schillerska gymnasiet. De ställdes inför rätta för att ha låtit 78 personer ligga på den våta skolgården sent på kvällen i upp till en och en halv timme. Polisbefälen friades av Göteborgs tingsrätt. Åklagaren beslöt att inte överklaga domen.

    Överåklagare Björn Ericson har två gånger lagt ner förundersökningen om polisens skottlossning vid Vasaplatsen. Tre personer skadades, en av dem (Hannes Westberg) svårt. På onsdagen lades förundersökningen ner för tredje gången, nu av överåklagare Guntra Åhlund.

    Vice chefsåklagare Åke Olsson har lagt ner utredningar om poliser som misstänkts för brott vid tre olika händelser under toppmötet, bland annat vid inringandet av demonstranter på Järnt orget.

    En förundersökning som leds av Åke Olsson pågår fortfarande. Den handlar om flera polismän som misstänks ha misshandlat en person vid Vasaplatsen. Händelsen filmades av en amatörfotograf.

    Dessutom leder överåklagare Hans Lindberg en utredning mot förre polismästaren Håkan Jaldung. Han misstänks för olaga frihetsberövande, alternativt tjänstefel, i sambandet med inringandet av Hvitfeldtska gymnasiet i början av toppmötet. Utredningen görs på initiativ av JO, sedan flera förundersökningar om händelsen tidigare lagts ner av Björn Ericson.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet