”Kommunal valde fel taktik”

Aftonbladets Lena Mellin om det nya avtalet

NYHETER

– En månads strejk har inte gett så mycket. Det är lite som att jaga mygg med elefantstudsare, säger Lena Mellin, chef för Aftonbladets samhällsredaktion, i en första kommentar till avtalet mellan Kommunal och arbetsgivarna.

Lena Mellin.

Vad har Kommunal vunnit på strejken?

– De får ju mer nu än om de nöjt sig med det första budet, men ökningen är inte så stor – från 3,5 till 3,95 procent. Däremot har de vunnit två viktiga principfrågor: höjd lägstalön och att lågavlönade kvinnor får mer.

Valde Kommunal fel taktik?

– Det var alldeles för få som märkte av att strejken pågick, egentligen bara de som är beroende av barnomsorg, äldrevård och de som väntar på operationer. Kommunal skulle ha slagit till från början och tagit ut all skolmatsalspersonal i strejk, till exempel.

Hur har konflikten påverkat Ylva Thörns ställning som Kommunals ordförande?

– Svårt att svara på. Hon har vågat ta fajten, men de vann inte så mycket på den.

– Samtidigt vann de striden om principfrågorna och det är viktigt, men i ett första skede blir nog många medlemmar besvikna.

Varför kom en uppgörelse nu och inte senare?

– Opinonen började svänga mot Kommunal. Dessutom vill ingen i själ och hjärta röra till det med kollektivtrafiken, som hade skett om varslen som var lagda till veckan hade trätt i kraft.

– Själv tippade jag att strejken skulle ta slut natten mot måndag, så jag blev lite förvånad.

Hur ser arbetsgivarna på avtalet?

– De är nog nöjda, höjningen stannade under fyra procent och de behövde inte öppna plånboken på vid gavel. Samtidigt har de gjort en eftergift i och med höjningen av lägstalönen, det är viktigare än man kan tro vid ett första påseende.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM