Strejken är över

Ylva Thörn: ”Vi har vunnit första ronden”

NYHETER

Kommunals strejk är över.

Strax efter klockan 17 på onsdagsefter-middagen kom beskedet att båda parter har skrivit under ett nytt löneavtal.

Avtalet är tvåårigt och innebär en satsning på personal inom vård och omsorg, enligt Kommunförbundet.

– Vi har vunnit den första ronden. Vi har skrivit ett bra avtal utifrån det första avtal vi erbjöds, nu får de lokala parterna mandat att förhandla, sa Ylva Thörn vid en presskonferens strax efter halv sju på onsdagskvällen.

Ylva Thörn sa också att Kommunal mött ett ”massivt motstånd” från arbetsgivarna när det gäller en höjning av lönerna för de som har det sämst ställt.

– Jag trodde arbetsgivarna hade högre ambitioner att säkerställa rekryteringen inför framtiden.

Thörn betonade vikten av de lokala uppgörelserna.

– Det är viktigt att se det här som första steget av avtalet, nu vidtar de lokala förhandlingarna. Vår fajt fortsätter.

Tvungna att få ett slut på konflikten

– Vi var tvungna att få slut på konflikten och jag är väl mest nöjd med att konflikten är över, säger Åke Hillman, ordförande i Kommunförbundets förhandlingsdelegation, till TT.

Han tror att de nivåer som parterna kommit överens om i det nya löneavtalet kan leda till att kommunerna behöver minska antalet anställda framöver:

– Förmodligen leder det till det, säger Åke Hillman.

– Vi har en väldigt ansträngd ekonomi och det här är precis på gränsen vad vi tål.

Prioriterade grupper

Under 2003 kommer vårdpersonal inom hälso- och sjukvård, äldre- och handikappomsorg få en löneökning på 5 procent medan övriga grupper får lägst 2,6 procent.

2004 prioriteras barnskötare och dagbarnvårdare, respektive skötare inom landsting. Löneutrymmet för dessa grupper blir 5 procent och lägst 2 procent för övriga grupper.

Lägstalönen höjs till 13.000 kronor i månaden från och med oktober i år.

De prioriterade grupperna inom kommunerna, som i år får löneökningar på 5 procent, är undersköterska, vårdbiträde, sjukvårds- och laboratoriebiträde, hemvårdare, vårdare, skötare, arbetsterapibiträde, fotvårdsspecialist, behandlingsassistent, hemterapeut och personlig assistent. Inom landstingen är underskötersköterskorna prioriterade.

Nästa år blir det barnskötare och dagbarnvårdare inom kommunerna som får högre löneökningar än andra grupper, samt skötare och överskötare i psykiatrin inom landstingen.

Prioriteringarna under de båda åren omfattar totalt 80 procent av Kommunals kommunanställda kvinnor. För landstingen är motsvarande siffra 73 procent.

Gäller från 1 april

Det nya avtalet gäller från 1 april. Men eftersom det varit konflikt kan de nya lönerna inte gälla retroaktivt utan de börjar gälla först den1 juli. Som en kompensation för detta får därför alla anställda ett engångsbelopp på 1.000 kronor.

– Det här är beräknat ungefär från mitten av maj. Med det förhandlingsordningsavtal vi har har man inte rätt till någon retroaktivitet om man utlöser en varslad konflikt, säger Åke Hillman, ordförande i Kommunförbundets förhandlingsdelegation.

– Engångsbeloppet är avpassat med hänsyn till att det varit konflikt.

Mer info inom kort.

Rickard Westman, TT