Medvind för Maria

Miljöpartiet laddar för EMU-omröstningen

Foto: MAGNUS WENNMAN
Utan semester i två år Språkröret Maria Wetterstrand kan glädja sig åt ett allt starkare stöd för miljöpartiet. Men framgången har ett pris. "Jag har inte haft semester på två år och det känns. Man blir lite stressad i det här jobbet", säger hon. I dag inleder partiet sin kongress, där argumenten mot EMU ska vässas.
NYHETER

Miljöpartiet inleder i dag sin kongress i medvind.

Den nya språkrörsduon har gett partiet ett lyft till 5,7 procent i senaste Sifon.

På kongressen ska EMU-argumenten vässas ytterligare.

- Många socialdemokrater borde fundera på varför partierna på högerkanten är så positiva till EMU, säger Maria Wetterstrand.

Foto: ANDERS DEROS
Tillsammans med kollegan Peter Eriksson efter valet.

Du har lyckats bra som språkrör. Efter att ha suttit ett år - tycker du att det är värt allt slit?

- Om jag får semester i sommar så. Jag har inte haft semester på två år och det känns. Man blir lite stressad i det här jobbet. Man blir mentalt trött, det tar väldigt hårt på krafterna att göra även ganska enkla saker. Då behöver man tid att varva ner.

Ni markerar allt oftare mot socialdemokraterna, bland annat har ni och de borgerliga tvingat fram ett förslag om arbetskraftsinvandring. Hur långt kan ni gå?

- Det var ju så socialdemokraterna ville ha det. Vi ska samarbeta kring budgeten och de 121 punkterna. Jag har svårt att se att de skulle kunna vara förvånade över att vi gör som vi sa att vi skulle göra när vi gick med på det hela.

Mer eniga nu

Nästan hälften av partistyrelseledamöterna röstade nej till budgetuppgörelsen med regeringen i april. Hur länge håller samarbetet med regeringen?

- Vi var mer eniga än vad vi har varit tidigare i partistyrelsen. Även personer som i vanliga fall brukar tycka att man ska bryta samarbetet ansåg att det här inte var ett läge att bryta. Frågan gällde bara om vi skulle försöka förhandla ett steg till.

Nästa år ska ni utvärdera samarbetet med regeringen. Hur har det fungerat hittills?

- Ganska bra. Vi har fått dem i arbete i de här punkterna där vi är överens. Budgetförhandlingarna tycker jag också att vi hanterade bra. Vi lyckades komma i hamn i ett läge som är svårare än något läge vi haft tidigare. Det tyder på att det finns ambitioner från alla tre partierna att vi ska klara av att samarbeta.

Fyra av de miljöpartister som varit mest kritiska till samarbetet med regeringen riskerar att petas från partistyrelsen - har ni lågt i tak i partiet?

- Det är lite synd att det är så många som byts ut i valberedningens förslag, för vi har haft en väl fungerande partistyrelse. Men jag tror inte att det blir så på kongressen.

Sämre arbetsrätt

Hur ser du på att Göran Persson nu i EMU-kampanjen går jämsides med personer som Carl Bildt och Jacob Wallenberg?

- Jag tycker att många socialdemokrater borde ta sig en funderare på varför partierna längst ut på högerkanten är så positiva till EMU. Jag har haft en EMU-debatt med Svenskt Näringslivs ekonom Stefan Fölster. Han menar att ett medlemskap är bra för att man får en ökad press på att man ska luckra upp arbetsrätten och kommer att vara tvungen att använda sig av nerdragningar inom den offentliga sektorn för att balansera ekonomin.

Vad innebär ett ja till EMU för regeringssamarbetet?

- Det är jättesvårt att svara på.

Blir ni tvungna att ändra er EU-politik och säga att "nu kan vi inte gå ur EU"? När ni sen har ändrat er utrikespolitik kan ni med större tyngd kräva ministerposter?

Göran kröp närmare

- Det finns ju ministrar som har samma uppfattning som vi i EU-frågan, så det kan ju inte vara det stora problemet. Och om man tittar på hur vi hanterade Irakfrågan så kröp ju Göran Persson successivt närmare vår ståndpunkt tills han stod nästan på samma fläck. Så de ursäkterna för att slippa bilda regering med andra partier är inte så hållbara egentligen.

Vad innebär ett nej till EMU för regeringssamarbetet?

- Det beror väldigt mycket på om Göran Persson har satt så mycket prestige i det här att det blir ett problem för honom.

Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM