Skaffa dig en egen Concorde - gratis

Air France skänker bort flygplanen

NYHETER

PARIS

Än finns chansen - om du har ett museum.

När den sista franska Concorden landat för gott i helgen skänker Air France bort överljudsplanen.

British Airways tänker också ge bort sina plan.

Foto: DAVID DYSON/CAMERA PRESS
INTE TILL VIRGIN Också Virgin Atlantic är intresserat av de eftertraktade Concordeplanen. "Men de svarar inte", säger en uppretad talesman.

Concordeplanen får alltså en sista flygtur i juni, till Technik Museum Sinsheim i Tyskland, Smithsonian Institution"s National Air and Space Museum i USA, det franska luftfarts- och rymdmuseet norr om Paris respektive till flygplanstillverkaren Airbus.

113 människor dog

Air Frances femte Concorde ska ställas ut på storflygplatsen Charles de Gaulle utanför Paris. Det var utanför Paris som början till slutet för de mytomspunna överljudsplanen kom sommaren 2000, då en Concorde störtade och 113 människor dödades.

"För Air France tillhör Concorde mänsklighetens aeronautiska arv och måste kunna ses - och beundras - när det tagits ur drift", skrev flygbolaget i ett pressmeddelande.

Också British Airways, som med "reapriser" ner till några tiotusen kronor per enkelresa London-New York fortsätter Concordeflygningarna över sommaren, har sagt att bolagets sju plan troligen går till museer.

Men detta retar uppstickaren Virgin Atlantic, vars grundare Richard Branson försökt köpa några av planen och fortsätta flyga.

- Vi tycker det är en tragedi. Virgin Atlantic skulle vilja köpa Air Frances Concorde-plan men de svarar inte, sa en taleskvinna i London.

(TT-AFP)