Kalasväder – hela juni

Värme och sol – ända till midsommar

1 av 4 | Foto: kai rehn
SOMMAR OCH SOL SMHI har, exklusivt för Aftonbladet, tittat på väderutsikterna för hela juni. I går njöt Ingela Liv och Sofie Janson av en ledig dag på Vätternstranden.
NYHETER

Snart examen och skollov. Snart pingst-helg och så smått midsommar. Ljuvliga juni står för dörren.

Varm och njutbar, enligt SMHI som gjort en månadslång special-översikt åt Aftonbladet.

Det ser faktiskt riktigt, riktigt lovande ut hela månaden. Lika sköna temperaturer som förra årets juni. Som ni kanske minns hade vi kalasväder då, varmare än normalt i hela landet.

Högtrycket som just nu har parkerat över stora delar av Sverige ser ut att abonnera på samma läge de närmaste tio dygnen. Till att börja med.

Några svaga fronter

– Några svaga fronter kan passera, främst i norr, men i stort blir det fint väder, säger meteorolog Torbjörn Simann, SMHI i Göteborg.

Det är just i Göteborg meteorologerna har specialiserat sig på så kallade månadsutsikter. De bygger på datoruträknade tiodygnsprognoser som sedan analyseras av experterna. Därtill läggs en tolkning av statistik gällande mest sannolika temperaturavvikelsen från det normala för hela månaden.

–En prognos kan bara tillförlitligt täcka de närmaste tio dygnen, sedan blir det osäkert. Men med jämförande temperaturstatistik kan man få fram om månaden blir varmare eller kallare än normalt, förklarar Torbjörn Simann.

Och siffrorna pekar på att vi får ett värmeöverskott i år. Juni blir alltså varmare än normalt. I södra Sverige blir det 1 grad varmare, i Mellansverige 0,5 grader och i norr ser det ut att bli normalt. Utslaget på hela månaden.

2 grader varmare

Det betyder att värmen biter sig tag med god marginal ända över midsommar.

Men för de närmaste tio dygnen ser det ännu bättre ut. En säker prognos visar på upp till 2 grader varmare än normalt i till exempel Malmö och Stockholm. Göteborg får hela 2,5 grader varmare.

Så både examensveckan och pingsten bjuder på äkta sommarväder?

– Ja, så verkar det.

SMHI: Värmen kommer efter helgens regnskur

Ebba von Essen