Fem ungdomar dog i bilkrasch

Ytterligare två allvarligt skadade

NYHETER

Fem ungdomar dödades i natt i en trafikolycka på E 14 väster om Sundsvall.

Två ungdomar, en 14-årig och en 15-årig flicka, skadades allvarligt.

– Alla satt fastklämda. Vi fick klippa loss dem, säger räddningsledare Lars Hedin.

Larmet kom elva minuter över midnatt. En bil med fem unga människor svängde ut på E 14 vid Viskan, 5 mil väster om Sundsvall.

De såg inte bilen med två personer som i hög fart kom österifrån.

Våldsam krock

Krocken blev våldsam.

– När vi kom fram såg vi två kraftigt demolerade bilar som stod på vägen. Det var tämligen tyst. Ingen gav ifrån sig några ljud, berättar räddningsledare Lars Hedin från räddningstjänsten i Fränsta.

Åtta ambulanser och räddningskårer från Fränsta, Stöde och Sundsvall kallades till platsen. Efter en halvtimme hade samtliga ungdomar klippts loss från bilarna. Då var fem av de sju ungdomarna redan döda.

I bilen med fem personer färdades en 26-årig man samt två flickor och två pojkar, som alla var 17 år och yngre. De hade alla varit på någon slags fest tillsammans i området.

I bilen med två personer färdades en 20-årig man och en 16-årig flicka.

De båda överlevande, som var vid medvetande under hela räddningsinsatsen, fördes till Sundsvalls lasarett för vård.

Livshotande skador

Tillståndet för en av de två skadade efter olyckan i Viskan betecknades på torsdagsmorgonen som livshotande. En 14-åriga flicka med skallskador, bukskador och bäckenskador flögs vidare ambulanshelikopter till Universitetssjukhuset i Umeå för vård.

Den andra överlevande, en 15-årig flicka, vårdas på intensivvårdsavdelningen på Sundsvalls sjukhus. Hon har fått skallskador och skador i bröstkorg och buk. Hennes tillstånd beskrevs som allvarligt.

– Alla är nu identifierade och de anhöriga har underättats, sa polisinspektör Leif Hemmingsson vid lunchtid på torsdagen.

De inblandade, fyra män 16, 18, 20 respektive 26 år gamla och de två överlevande flickorna, är hemmahörande i Sundsvall, Stöde och Ånge kommun.

Olycksorsaken är fortfarande oklar. Men kriminaltekniker på olycksplatsen har kunnat konstatera bromsspår efter bilen som färdades på Europavägen. Trafikpolisen ska ta hand om utredningen för att reda ut omständigheterna, de kommer också höra vittnen. Det finns ingenting som tyder på att bilförarna, som båda är döda, har varit påverkade av droger eller alkohol.

Krisgrupp

Under natten och morgonen har en krisgrupp, bestående av polis, kuratorer, psykologer och präster upprättats på Sundsvalls sjukhus för att ge anhöriga och vänner information och stöd.

– Många vill prata om vad som har hänt och tända ljus, säger polisinspektör Leif Hemmingsson.

Gunnar Svensson, Kajsa Hallberg, TT

ARTIKELN HANDLAR OM