Terrorhot mot ambassad i Kenya

NYHETER

Efter terrorhot stänger Norge sin ambassad i Nairobi.

I morse kom hotet att byggnaden ska sprängas i luften.

I samma hus finns Sveriges ambassad.

Terrorhotet riktar sig mot den italienska ambassaden i Nairobi, Kenya. Det kom på posten i morse i form av en filmaffisch där det stod att huset skulle falla samman den 29 maj.

– Förmodligen ett bisarrt, unket skämt, säger den svenske ambassadören i Kenya, Bo Göransson.

På grund av terrorryktena som cirkulerat kring landet har hotet ändå tagits på största allvar. För en dryg vecka sedan varnades turister för att komma till Kenya eftersom rädslan att terrorister ska finnas i landet är stor.

Läget fick Sverige att handla redan för två dagar sedan. Då flyttades större delen av ambassaden från tionde våningen i International House hem till ambassadörens residens.

I går tog man initiativet att diskutera byggnadens säkerhet tillsammans med de elva andra ambassaderna och flygbolaget British Airways som finns i huset.

- Vi samlade alla till ett möte, plus polis och Nairobis borgmästare.

– Det känns bra att ha vidtagit åtgärder. Vi har rensat ut mitt vardagsrum i residenset och nu sitter tjugo personer och arbetar här, säger Bo Göransson.

Amerikanska och israeliska mål i Kenya har tidigare blivit utsatta för terrorangrepp utfört av Usama bin Ladens al-Qaidanätverk.

Det är ännu inte känt vem som står bakom dagens hot.

Kajsa Hallberg