Terrorvarning för Phuket och Pattaya

Thailand medger extremism i landet

NYHETER

BANGKOK

Thailand medgav på torsdagen officiellt att det finns inhemska muslimska terrorister i landet och att man övervakar en handfull thailändare med kopplingar till internationell terrorism.

Australien varnar för attacker mot populära thailändska turistorter.

Sverige vidtar för stunden inga särskilda försiktighetsåtgärder med anledning av beskedet.

Premiärminister Thaksin Shinawatra gjorde medgivandet om terroristernas närvaro sedan grannlandet Kambodja i veckan gripit två thailändare med misstänkta band till terrorgrupper.

Förr har Thailands regering försökt att tona ner risken för terroristattentat och förnekat att det skulle finnas någon extremism i landet - som är tungt ekonomiskt beroende av turism för sina intäkter.

De flesta av Thailands drygt 60 miljoner invånare är buddhister och under fem procent är muslimer.

Tidigare på torsdagen hade Australiens utrikesdepartement enligt AFP utfärdat terrorvarning för flera populära thailändska turistområden.

''Australier i Thailand, inklusive Phuket och Pattaya, bör vidta extrem försiktighet, speciellt i kommersiella och allmänna områden där det är välkänt att utlänningar brukar vistas'' hette det på departementets hemsida på internet.

För några dagar sedan skärpte Australien säkerheten kring sin ambassad i Bangkok.

''Hotet mot australier och australiska intressen i Thailand är stort och vi fortsätter att få rapporter om att terroristelement i området planerar attacker'' sades det vidare på hemsidan.

-Det här är inget som har dragits i EU-kretsen eller i samtal med brittiska eller amerikanska företrädare. Vi vet inte vad de eventuella hoten innebär, sade Johan Murray på svenska UD:s pressjour till TT.

Enligt Murray har inte heller svenska ambassaden i Australien fått någon information av australiska myndigheter. Slutsatsen är att avvakta:

-För svensk del följer vi det här men vidtar inga åtgärder för närvarande, sade han.

aftonbladet.se , TT-Reuters