17.10: Här tar strejken slut

Till sist fick Kommunals ordförande Ylva Thörn vad hon ville - ett avtal

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
hon ville inte ha strejk Kommunals ordförande Ylva Thörn kan andas ut. Efter 36 dagars strejk är avtalet klart och hon skakar hand med arbetsgivarnas representanter Åke Hillman från Kommunförbundet och Sören Gunnarsson, Landstingsförbundet. Ylva Thörn ville egentligen inte ha någon strejk - och avtalet blev inte mycket bättre än det slutbud från medlarna som fanns före strejken.
NYHETER

Ylva Thörn ville inte strejka.

Men Kommunal körde över sin chef.

- Konflikten tog slut först då Thörn tog befäl över sina styrkor, säger en person med god insyn i förhandlingarna.

Aftonbladet har kartlagt det hemliga spelet som ledde till att strejken tog slut. Ett spel där flera nyckelpersoner inom olika LO-förbund spelade en viktig roll.

Strejken bröt ut sedan Kommunals förbundsstyrelse sagt nej till medlarnas slutbud den 7 april.

"Thörn ville förhandla"

Redan då sa Kommunals ordförande Ylva Thörn att hon var "besviken" över att tvingas avvisa förslaget.

- I själva verket ville Thörn fortsätta förhandla. Hon trodde att slutbudet skulle hamna på ungefär samma nivå, säger en centralt placerad källa.

- Men förhandlingsdelegationen krävde strejk. Det handlade inte om pengar, det handlade om att visa musklerna. Det gick inte att stoppa.

Några veckor senare, den 23 april, inleddes strejken. Det såg bra ut i början, allmänheten hade stor sympati för att låginkomsttagarna i den offentliga sektorn ville få upp sina löner.

Men det började snart knaka i LO-kollektivet. Kritiker menade att Kommunals strategi var dömd att misslyckas, att det krävdes stödaktioner av tunga förbund som Transport och Metall för att komma någon vart.

Som det var nu satt arbetsgivarna med armarna i kors och sparade pengar på löner som inte behövde betalas ut.

Praktgräl med Transport

Flera tungviktare inom LO vände sig till Thörn, som av många anses vara orutinerad, för att ge goda råd.

- Det handlade i praktiken om att hon måste byta strategi, att hon måste förmå andra förbund att utlysa sympatistrejker, säger en av Aftonbladets källor.

När sedan nio av 16 LO-förbund visade sig vara emot Kommunals krav på 5,5 procent i lönelyft ökade trycket ännu mer på strejkledningen.

I detta redan bekymmersamma läge bröt ett praktgräl ut mellan Kommunal och Transport, ett av LO:s tyngsta förbund.

Kommunal hade kontaktat Hamnarbetareförbundet, en konkurrent och utbrytare ur Transport, för att få stöd.

- Som Kommunal sköter konflikten är det en katastrof för alla andra LO-förbund, fräste Transports ordförande Per Winberg.

En centralt placerad källa inom Transport säger i dag:

- Så där gör man bara inte. Det är ett brott mot alla regler.

Bad om ursäkt

Relationerna mellan förbunden var frostiga tills Kommunal såväl i fredags som i måndags bad Transport om ursäkt.

- Ursäkterna framfördes på hög nivå, säger en person med insyn i spelet.

Att Kommunal medgav misstag gjorde det lättare för Transport att ställa upp på nästa fas i strejken - sympativarsel.

Transport gick med på att ta ut sina busschaufförer i strejk. Och när dessutom Seko beslöt att ta ut sina pendeltågsförare såg den hittills ganska beskedliga konflikten ut att kunna ställa till med kaos i Sverige.

- Dessa varsel låg ganska långt fram i tiden. Det gav en tydlig signal till alla inblandade, här har ni gott om tid på er, lyckas ni inte brakar helvetet löst, säger en högt uppsatt LO-tjänsteman.

En annan källa säger:

- Nu hade medlarna en möjlighet att sätta press på arbetsgivarna. Samtidigt ökade trycket på Kommunal, om det blev anarki i trafiken så skulle förbundet få allmänheten mot sig.

Under tiden hade ett annat, minst lika raffinerat spel pågått. Lördagen den 17 maj träffades parterna och medlarna igen för att känna varandra på pulsen. Inga nya bud lades, positionerna såg ut att vara låsta.

Men mötet kom att bli viktigt.

- Det var under de följande dagarna som Thörn fick mer och mer klart för sig att det gällde att få med sig sina styrkor på ett avtal. Hon förstod att hon var tvungen att ta kommandot.

- Hon började bearbeta avtalsdelegationen. Det tog en vecka, tio dagar, sedan hade hon den med sig.

250 miljoner gick åt

Avtalet påminner om medlarnas slutbud i april.

- Kommunal spelade bort 250 miljoner på strejklöner utan att komma särskilt långt. Det var det här Ylva förutsåg, säger en av Aftonbladets källor.

Avtalets vinnare - och förlorare

Redan i höstas sa Kommunal upp det sista året i ett löneavtal som löpte på tre år. I går slöts avtalet efter 36 dagars strejk.

Det blev en kompromiss. Aftonbladet benar upp vinnarna och förlorarna.

Så mycket får kommunalarna

Oisín Cantwell