al-Qaida hotar att förgifta vattnet

NYHETER

al-Qaida befaras ha tillgång till nervgasen sarin. Terrornätverket hotar att använda gasen för att förgifta dricksvattnet i amerikanska och andra västerländska städer.

Foto: AP
Tolv personer dog av saringas i Tokyos tunnelbana 1995.

Uppgifterna presenteras i den arabiskspråkiga tidningen al-Majalla, som ges ut i London. Tidningen har via mejl haft kontakt med Abu Mohammed al-Ablaj. Han pekas ut som en ledande medlem av al-Qaida.

- Det här är något som vi måste undersöka seriöst, säger en amerikansk antiterroristexpert, som uttalar sig anonymt för al-Majalla.

I e-brevet skriver al-Qaida-ledaren att de nu överväger att "använda saringas och förgifta dricksvattnet i amerikanska och västerländska städer". Han ska också ha skrivit att al-Qaida "ska visa upp sin förmåga för amerikanerna".

Hotet tas på allvar

Uppgifterna tas enligt AP på största allvar eftersom den arabiskspråkiga tidningen tidigare vidarebefordrat hot från terrornätverket.

Den 11 maj publicerades en varning om att en större terrorattack skulle riktas mot Saudiarabien. Dagen efter dödades 25 personer i huvudstaden Riyad av självmordsbombare.

Nervgasen sarin användes av den japanska Aum Shinrikyo-sekten i en attack mot Tokyos tunnelbana 1995. Tolv dödades och hundratals skadades.

Risken för att al-Qaida ska lyckas blanda ner dödliga doser sarin i städers dricksvatten bedöms dock vara liten. Enligt AP är experterna betydligt mer oroade av den psykologiska effekten om spår av gift upptäcks i vattnet.

Gunnar Svensson