Polisfesten - för en miljon

Skattebetalarna tvingas betala Ekobrotts-myndighetens lyxnota

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
PARTY FÖR EN MILJON KRONOR Notan för ekobrottsmyndighetens personalfest på lyxiga Grand Hotel i Stockholm slutade på drygt en miljon kronor. En kostnad skattebetalarna tvingas stå för. "Det är märkligt att man lägger så här stora summor på en fest", säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.
NYHETER

Ekobrottsmyndigheten har stora problem med ekonomin.

Trots det festade personalen upp drygt en miljon kronor på Grand Hotel.

Generaldirektören Rolf Holmquist anser att summan är rimlig.

Men i Polisförbundet är kritiken hård.

- Det är märkligt att man lägger så här stora summor på en fest, samtidigt som man säger att man måste vidta en mängd olika åtgärder, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

255 flaskor vin

Syftet med festen var att stärka samhörigheten och fira femårsjubileum. Myndigheten hade samlat personal från hela Sverige.

De 360 gästerna delade på 255 flaskor vin för 250 kronor styck, 30 flaskor portvin för 430 kronor styck, starköl och cider.

Notan slutade på 1 044 kronor per person. Slutnotan betyder en kostnad på 1 075 000 kronor för skattebetalarna.

Men Rolf Holmquist anser inte att myndigheten slösat.

- Det här var en uppmuntran till personalen. Avsikten med det hela är att verksamheten ska fungera ännu bättre, säger han till Svenska Dagbladet.

Borde vara försiktiga

Han tycker inte heller att det var fel att välja Grand Hotel som festlokal, trots de höga priserna.

Men Jan Karlsen tror inte att en brakfest är rätta modellen för att förbättra verksamheten.

- Jag vänder mig inte emot att man har en personalfest. Men jag tycker att det låter mycket med över 1 000 kronor för ett kuvert. Det är synd att man inte klarar av alla personalpolitiska åtgärder först. I dagens läge tror jag att man måste vara mycket försiktig med hur man förvaltar skattemedel i sådana här sammanhang.

Resor och hotell

Även resor och hotellrum ingick i notan, enligt Svenska Dagbladet. 164 personer reste till Stockholm, de flesta flög eller tog tåget. Ekobrottsmyndigheten har ingen uttalad resepolicy, men Rolf Holmquist säger till Svenska Dagbladet att regeln är att välja det billigaste och effektivaste färdmedlet.

Johan Bergqvist