Svenskar i sjödrama utanför Skagen

Båten tog in vatten – seglarna räddade i sista stund

NYHETER

Motorn hade stannat och båten fylldes av vatten.

Men de två svenskarna räddades i sista stund av den danska sjöräddningen.

- Om det dröjt ett par timmar till hade vi gått under, säger Jan Morén, en av seglarna.

Foto: TV2 NORD DANMARK
Nödraketen räddade deras liv.

Sjödramat fick sin upplösning natten till i går efter en omfattande räddningsaktion.

Två av sjöräddningens helikoptrar och sex båtar sökte i timmar efter svenskarnas båt i farvattnen kring Skagen på norra Jylland.

Svenskarna seglade från Sverige i onsdags. Problemen började när deras motorseglare började ta in vatten. Det fanns ingen kommunikationsradio ombord så de nödställda larmade sjöräddningen i Lyngby med hjälp av en mobiltelefon.

Visste inte var de var

- De trodde att de befann sig i närheten av Skagen men de visste inte säkert. Signalerna från deras mobiltelefon gick inte att spåra, säger vakthavande hos danska sjöräddningen till TV2 Nord.

Läget i båten förvärrades för varje sekund. Först när en person ringde till polisen och berättade att han sett en nödraket ute på vattnet kunde båten lokaliseras.

Seglarna har senare berättat att de inte trodde att de hade någon nödraket i båten. Men efter en halvtimme hittade de en.

Ingen panik

Den räddade troligen deras liv.

Trots nödsituationen blev de aldrig panikslagna.

- Vi upplevde det inte som så dramatiskt just då eftersom vi hela tiden hade mobilkontakt med sjöräddningen. Det är först efteråt man inser vad som hade kunnat hända, säger Jan Morén.

I dag ska motorseglaren lagas. Sedan bär det av mot Sverige igen.

- Skett är skett. Nu ska vi åka till Skagen och slappa, sedan seglar vi till Sverige. Det är bara att köra på, säger Jan Morén till TV2 Nord.

Annika Sohlander