Hon utnyttjas i Nigeriabrev

FN: Nane Annan har inte skickat det här

NYHETER

NEW YORK

Kofi Annans svenska fru utnyttjas av bedragare på internet. I ett e-brev ber ”Nane Annan” en svensk statstjänsteman om ekonomiska tjänster för att hjälpa Afrikas barn.

– Vi känner inte till det här. Fru Annan har absolut inte skickat brevet, säger taleskvinnan Sally Burneim till Aftonbladet.

VärldsKÄNDISAR Nane är gift med FN:s generalsekreterare Kofi Annan sedan 1984. Nu utnyttjas hon av fräcka bedragare.

I e-brevet från ”Nane Annan” ombeds Anders Willander, tjänsteman vid statens institutionsstyrelse i Stockholm, att verka som bulvan vid en ekonomisk transaktion rörande 47 miljoner dollar.

Det enda som behövs är ett ”bankkonto som pengarna kan överföras genom”. ”Transaktionen är riskfri och du har en chans att tjäna enormt på den.”

”Detta tar priset”

– Jag har fått den här typen av så kallade Nigeriabrev förut utan att lägga någon större vikt vid dem, säger Anders Willander, 54.

– Men här utger de sig för att vara en verklig person. Det tycker jag tar priset.

I brevet, som är skrivet på engelska, presenterar sig avsändaren som ”Mrs Nane Annan, fru till Dr Kofi Annan, FN:s nuvarande generalsekreterare”.

”Jag är också grundare och koordinator av CHILDREN IN NEED AFRICA”, en ”organisation som ska tillgodose mindre privilegierade barn i Afrika”.

Brevet avslutas:

”Den största diskretion och ärlighet krävs för denna transaktion. Inte ens min make känner till den, och ska inte känna till den.”

Engagerad inom FN

– Fru Annan har inte skickat det här brevet, säger Nane Annans taleskvinna i FN-huset i New York.

– Vi är mycket tacksamma för att ni fört det här till vår kännedom. Vi har inte varit med om något sådant här tidigare.

Nane Annan från Stockholm är engagerad i hjälparbete inom FN.

Enligt en internetsökning finns det en organisation som heter snarlika ”Kanu Children of Africa”, som dock inte verkar ha något att göra med e-brevet.

Det var adresserat personligen till Anders Willander på hans statliga e-postadress.

”Folk måste varnas”

– Jag har ingen aning om hur de hittat mitt namn eller mejladress, säger Willander. Personen skriver att de hört talas om mig via bekanta. Men jag har inte haft någonting med Nane Annan att göra. Jag antar att andra också fått brevet och de måste varnas.

Fredrik Virtanen