Misstänkta rånare gripna i Nyköping

Män med hagelgevär rånade Svensk Kassaservice – jagades med helikopter

Foto: STAFFAN CLAESSON
Rånlarmet kom 10.17 på fredagsförmiddagen och Uppsalapolisen satte in alla tillgängliga resurser. Vägspärrar upprättades, en helikopter deltog i jakten – och rikslarm har utlysts.
NYHETER

Två tungt kriminella män – en av dem dömd för mord – misstänks i förmiddags ha utför ett rån mot Svensk Kassaservice i Gränby centrum i östra Uppsala.

Polisen utfärdade rikslarm efter tre män som tros ha avfyrat varningsskott mot två förföljande väktare.

I kväll ringde de tre misstänkta till polisen och gav upp i Nyköping.

Rånlarmet kom 10.17 på fredagsförmiddagen. Uppsalapolisen satte omedelbart in alla tillgängliga resurser i jakten. Vägspärrar upprättades, en helikopter deltog i jakten – och rikslarm har utlysts.

Polisen riktade snabbt misstankarna mot två tungt kriminella män från Helsingborg.

Det handlar om en 26-åring, tidigare dömd för mord och försök till rån, och en 44-åring, som är dömd för grova narkotikabrott och grova stölder. De stoppades redan i morse i samband med en rutinkontroll och polisen lyckades koppla samman händelserna.

Bröt upp kassorna med kofot

– Vittnesuppgifter och iakttagelser gör att vi nu misstänker dem för rånet och åklagare har fattat beslut om att anhålla dem i sin frånvaro misstänkta för grovt rån, säger Christer Nordström.

Rånet var dramatiskt. Vittnen berättar för Aftonbladet att en man väntade i flyktbilen medan två andra närmade sig kassakontoret. Den ena av dem ställde sig i dörröppningen. Han var beväpnad med ett avsågat hagelgevär och sa med hög röst:

– Ingen spelar hjälte.

Den andre mannen tog sig in på kontoret. Med en kofot bröt han sig in till kassorna och lyckades komma över en okänd summa pengar.

Två väktare – som just anlände till platsen – tog upp jakten. Rånarna såg dock att de två följde efter dem – och efter ett antal kvarter avfyrade rånarna flera skott i luften.

Sköt varningsskott mot väktare

Väktarna satt i eftermiddag ned och talade med sin chef. De berättade att de uppfattade det som att männen avfyrade varningsskott mot dem.

När två väktare tog upp jakten avfyrade de varningsskott från sin bil.

– De försökte hindra oss från att följa efter, säger väktarna till sin chef.

Chefen berättar:

– De följde efter på behörigt tillstånd och på så vis kunde flyktbilen hittas snabbt.

Väktarna förlorade snabbt rånarna ur sikte, men hittade flyktbilen på Viktor Rydbergs gata i Nyby och spärrade av platsen till dess att polisen kom.

– Där upphör spåren, sa Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen, vid lunchtid på fredagen.

Jakten fortsatte under hela dagen. Och vid halvnio-tiden på fredagskvällen gav den utdelning. De tre misstänkta rånarna greps i Nyköping och togs till polisstationen.

– Efter telefonkontakt överlämnade de misstänkta rånarna sig till oss. Gripandet var odramatiskt, Thomas Redlund, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Väktarna skärrade

Väktarna tvingas nu bearbeta händelsen och deras företag ger dem nu möjlighet till krissamtal.

– Det tar en stund att arbeta igenom en sådan här sak, säger deras chef.

– De är skärrade. En av dem har råkat ut för detta förr. Men det sitter i ryggmärgen att man ska arbeta vidare för att underlätta polisens arbete.

Dagens rån var vårens andra mot svensk Kassaservice i Gränby centrum.

Mattias Lundell, Olle Castelius, Zendry Svärdkrona