Solen blir svart på lördag

NYHETER

GÖTEBORG

Tidigt på lördagsmorgonen hamnar månen i vägen för solen.

Endast en skärva ljus kommer att sippra fram.

Bäst chans att se solförmörkelsen blir det i södra Sverige.

Någon timma efter det att solen har börjat klättra upp över horisonten på lördag hamnar den bakom månen.

Foto: AP

Solförmörkelsen inleds klockan 04.38 i Stockholmsområdet och en timma senare är den maximal.

Men hela solen förmörkas inte.

Månen är så långt borta när den står i linje med jorden och solen att den inte klarar att täcka hela solens yta. Ungefär 90 procent av solens diameter förmörkas.

-I ett band över Skottland och norrut över Island blir det en ringformig förmörkelse där solen syns som en ring runt månens svarta platta. I Sverige ser vi förmörkelsen som en månskära, säger Dan Kiselman, astronom vid Kungliga Vetenskapsakademien till TT.

Varning för ögonskador

Solförmörkelsen kommer att vara i stort sett likadan över hela landet. Men chansen att se den tydligt blir bäst i söder eftersom det väntas klart väder där.

Enligt SMHI blir det växlande molnighet i Norrland och en del tunna moln i Svealand, medan största delen av Götaland får klar himmel.

Den som tänker gå upp i ottan och titta på det märkliga naturfenomenet måste vara rädd om sina ögon.

-Vid varje solförmörkelse är det människor som får brännskador på gula fläcken för att de tittat mot solen. Det kan bli bestående ärrbildningar som gör synskärpan nedsatt för livet, säger Magnus Gjötterberg, chefsläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.

De normala skyddsmekanismerna sätts ur spel när solljuset blir dämpat.

-Vi luras att tro att det inte är farligt att titta på solen när den delvis är mörk, men det solljus som syns är starkt nog att skada ögonen, säger Magnus Gjötterberg.

Sotat glas eller svart fotonegativ

För att skydda ögonen krävs rejäla skyddsglasögon; svetsglas eller specialtillverkade solfilter. Man ska heller inte titta för länge.

-Använder man den klassiska metoden med sotat glas måste glaset vara ordentligt sotat. Det går också bra att använda ett överexponerat fotonegativ som är helt svart, säger Magnus Gjötterberg.

Det har inte varit någon total solförmörkelse synlig från Sverige sedan den 30 juni 1954. Nästa gång det sker är 2126.

En partiell solförmörkelse syntes i Sverige senast den 11 augusti 1999. Då vandrade månskuggan in över från Atlanten över den europeiska kontinenten mitt på dagen. Förmörkelsen var total i ett bälte över södra England, Frankrike, Österrike, södra Ungern och Rumänien.

I Sverige var 80 procent av solens diameter förmörkad. Tydligast syntes det i Skåne.

I början av december förra året var det en total solförmörkelse som var synlig i Australien och i södra Afrika.

Solförmörkelser i framtiden

Karin Olander/TT