Soldaterna torterade krigsfångar

Brittiska militären tog bilder av övergreppen

NYHETER

En brittisk soldat har gripits efter att en fotoaffär framkallat bilder på tortyr av en irakisk krigsfånge.

Krigsfången hänger och dinglar från en gaffeltruck.

Andra bilder visar hur soldater har sex med tillfångatagna irakier.

- Det är rena dynamiten, säger en militär källa i The Sun.

- Jag mår illa av bilderna, sa Kelly Tillford, 22, som larmade polisen.

Foto: AP
tagna till fånga Koalitionens trupper har tagit irakiska krigsfångar. Här skriver den amerikanske sergeanten Jose Rivera nummer på de handfänglsade männens händer. Andra krigsfångar har torterats och utsatts för övergrepp som sedan fotograferats.

Soldaten lämnade in sin film till framkallning. Fotolabbets personal chockades av vad de såg på bilderna. Irakiska krigsfångar som torteras - av brittiska soldater. En del fångar tvingas inta sexuella positioner av deras fångvaktare.

Filmrullen ledde till att soldaten i går greps efter att Kelly Tillford i fotolabbet kontaktat polisen som i sin tur kontaktade militären.

En av bilderna visar en krigsfånge som var bunden med munkavle. Mannen är invirad i rep som hänger i en gaffeltruck som körs av en brittisk soldat. Enligt uppgifter i brittiska tidningen The Sun tros mannen ha varit vid liv när bilderna togs. Troligtvis togs de i södra Irak under kriget.

En annan bild visar ett par vita ben och huvudet av en irakier. Handen på irakierns huvud verkar tvinga honom att utföra oralsex.

"Han var skräckslagen"

En tredje bild visar ett par nakna ryggar. En irakisk man står på knä med sin kropp böjd, en annan kropp pressades mot honom. Det ser ut som en sexuell position.

Kelly berättar att soldaten, en 18-åring som nu förhörs av militären, kom in till fotolabbet i onsdags med sin filmrulle och ville ha filmen framkallad på en timme.

- När jag började klippa negativen så märkte jag att något var fel. Jag insåg att det var en halvnaken irakier som lyftes upp av en gaffeltruck med händer och fötter bundna, berättar Kelly i The Sun.

- Han var skräckslagen.

Larmade polisen

Kelly hade bara jobbat på fotolabbet i åtta veckor och inväntade en kollega. Tillsammans larmade de polisen.

Soldaten, som enligt The Sun ingick i den berömda gruppen Desert Rats, greps i går i sitt hem i Tamworth.

Arméns speciella utredningsgrupp undersöker nu krigsförbrytelserna.

- Vi vet inte om soldaten lämnade in filmen åt någon annan eller om han tog bilderna själv, säger en senior militär källa i The Sun.

Ulrika Häggroth