Gerillaledarna jagas i Sverige

Premiärministern: Indonesiska militären vill döda mig

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
HOTADE Aceh-gerillans premiärminister Malik Mahmud (längst t v) leder kampen mot den indonesiska regeringen från Stockholmsförorten Alby. Gerillan vill skapa en självständig stat i provinsen Aceh med fyra miljoner invånare.
NYHETER

Här, i ett vardagsrum i Alby i södra Stockholm, sitter separatistledarna som Indonesiens regering jagar.

De kräver att Sverige lämnar ut frontmännen i gerillarörelsen GAM.

- Den indonesiska militären vill döda mig, säger GAM:s premiärminister Malik Mahmud.

För några veckor sedan bröt fredssamtalen samman mellan den indonesiska regeringen och separatiströrelsen GAM - som kräver självständighet i indonesiska provinsen Aceh.

Sedan dess rasar häftiga strider i Aceh mellan regeringstrupper och gerillan.

Nu har landets regering formellt begärt att Sverige lämnar ut Aceh-gerillans frontmän.

GAM:s högste ledare Hasan Tiro flydde från Indonesien 1979 och bor sedan länge i Sverige tillsammans med övriga höga ledare i rörelsen.

Utrikesminister Anna Lindh uttalade sig i går om Indonesiens krav på regeringen och beklagade situationen.

"Kan inte utlämnas"

- Jag förstår om den indonesiska regeringen är upprörd över att GAM:s representanter inte vill hålla sig till stilleståndsavtalet och inte vill acceptera att Aceh inte får självständighet, säger hon till SVT:s Aktuellt.

Men hon menar att Aceh-gerillans ledare - som är svenska medborgare - inte kan lämnas ut.

"Har massakrerats"

- De ska inte tro att vi ska bryta mot rättssäkerheten genom att arrestera dem för att de driver politiskt olämpliga krav, säger Anna Lindh.

När Aftonbladet möter premiärministern och utrikesministern på högkvarteret i Stockholmsförorten Norsborg piper det till i mobiltelefonen hos gerillans talesman.

- Jag fick meddelande om att 50 civilister har massakrerats i norra Aceh, säger Bakhtiar Abdullah.

Sedan GAM bildades 1976 har cirka 10 000 människor, främst civila, dödats i strider mellan regeringsstyrkor och rebeller.

"Olaglig ockupation"

Enligt GAM:s premiärminister Malik Mahmud utövar Indonesien en olaglig ockupation av Aceh, där majoriteten av befolkningen är muslimer och utövar en strikt form av islam.

- Samtliga indonesiska regeringar har använt militär makt för att skrämma folket i Aceh och stjäla våra rika naturtillgångar. Det finns ingen skriven lag som erkänner att Aceh är en del av Indonesien, säger han.

Flera tusen har dött i striderna

Johan Edgar