Räddas efter sex timmar

10-åringen fast på sten mitt i forsen

NYHETER

Kanoten gick inte att rubba.

Den strida strömmen i Båtforsen i nedre Dalälven tryckte kanoten så tungt mot den stora stenen att den inte gick att få loss.

Den tioårige pojken och en manlig bekant till Uppsalafamiljen klättrade upp på stenen och måste räddas därifrån av helikopter.

Foto: BERGA HELIKOPTERFLOTTILJ
DRAMAT I DALÄLVEN De två kanotisterna räddas från forsen av helikopterbesättningen från Berga. Helikoptern larmades när räddningstjänsten insåg att man inte skulle nå ut till de nödställda med båt.

- De satt på stenen i sex timmar, men det var aldrig någon panik. De var aldrig i vattnet och de var hela tiden torra, säger räddningsledaren Per Svensson vid räddningstjänsten i Älvkarleby kommun.

Dramat inträffade i går eftermiddag.

Pojken och hans familj skulle paddla från Hyttön till Mehedeby genom Båtforsens naturreservat tillsammans med några bekanta. De var sex personer i tre kanoter.

Fastnade på en sten

Pojken och mannen kom i forsen för nära en stor sten. Kanoten fastnade mot stenen och lade sig på tvären i strömmen.

- Den gick inte att rubba. Vattentrycket mot kanoten var säkert flera ton, säger Per Svensson.

De fyra i de övriga två kanoterna lyckades paddla i land bara 20 meter från de nödställda. De larmade räddningstjänsten.

- När vi fick klart för oss var de befann sig visste vi också att vi inte skulle kunna köra ner en bil dit och inte heller komma ut till stenen med en båt, säger Per Svensson.

Stängde av vattnet

Först provade man med att dämpa vattenflödet vid Söderfors kraftverk uppströms.

Vattenfall stängde av flödet så mycket man kunde.

- Det tog för lång tid. Efter nästan tre timmar hade det inte hänt någonting och därför bad vi om helikopterhjälp från Berga, säger Per Svensson.

Helikoptern var framme klockan 18.50.

Ytbärgaren Albin Pettersson gick ner för att hjälpa de nödställda.

- Sedan hade vi de två uppe på tio minuter, säger Mikael Dellund i helikopterbesättningen.

De flögs till räddningstjänstens station i Skutskär.

- Pojken var hungrig så vi ordnade fram pizzor till de båda. De fick också bada bastu, de var litet frusna, säger Per Svensson.

Per-Iwar Sohlström