Aung San Suu Kyi gripen i dag

Burmas oppositions- ledare ”skyddas tillfälligt av myndigheterna”

NYHETER

RANGOON/STOCKHOLM

Burmas oppositionsledare, Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi, greps på lördagen efter våldsamma sammandrabbningar mellan hennes anhängare och en juntavänlig grupp, uppgav landets styrande junta.

- Aung San Suu Kyi skyddas tillfälligt av de lokala myndigheterna i Ye U, sade militärens talesman, brigadgeneral Than Tun till reportrar i huvudstaden Rangoon.

Foto: REUTERS
Den burmesiska oppositionsledaren Aung San Suu Kyi uppges i dag ha gripits i Burma. Arkivbild.

Fyra människor dödades natten till lördagen i en ''våldsam incident'' mellan en grupp som stöder juntan, NSDA, och anhängare till Suu Kyis parti Nationella demokratiförbundet, NLD, enligt regeringen. I incidenten, som ägde rum i Ye U i landets norra delar, ska också femtio personer ha skadats. Ye U ligger drygt 50 mil norr om huvudstaden Rangoon.

Även 17 personer i NLD:s toppskikt har tagits i ''skyddsförvar'', sade armétalesmannen Than Tun.

Than Tun sade inte vilka som hade dödats men berättade att de skadade tillhörde båda lägren.

Det framgick inte hur länge Suu Kyi skulle hållas i förvar.

Juntan anklagar

Aung San Suu Kyi befinner sig på en månadslång politisk turné i norra Burma och det har flera gånger förekommit sammanstötningar mellan hennes anhängare och juntaanhängare.

- Även om dessa incidenter som iscensatts av NLD kommer att ha negativ inverkan på den nationella försoningen, gör vi inte bedömningen att detta kommer att sätta stopp för dialogen, sade Than Tun.

Det anses allmänt att försoningsprocessen mellan juntan och NLD har gått i stå de senaste månaderna. Suu Kyis turné i norr har ytterligare försämrat hennes förhållande till militärjuntan.

På lördagen var Burmas statliga press öppet kritisk mot Nobelpristagaren. Det var första gången som sådan kritik syntes i medierna sedan samtal som medlats fram av FN inleddes mellan juntan och Suu Kyi i oktober 2000.

Arbetsmarknadsminister Tinn Win lade skulden för bråken på Suu Kyi och anklagade henne för att ha hållit regeringsfientliga tal.

- Det är beklagligt att sådana här incidenter händer, men de har dragit på sig det här genom sina egna handlingar. I alla områden de besökt har det stört friden, sade ministern om Suu Kyis partiturné.

Lindh bestört

- Det är med bestörtning som jag mottagit uppgifterna om att. . .Aung San Suu Kyi i dag skall ha gripits av militär, sade utrikesminister Anna Lindh i ett pressmeddelande.

Hon tillade att regeringen via den svenska ambassaden i Bangkok följer utvecklingen noga.

Det ett år sedan Suu Kyi släpptes ur en nitton månaders husarrest.

- Militärjuntan lovade henne då total rörelsefrihet. En dialog skulle inledas med NLD. Men löftet om dialog uppfylldes aldrig. Det är beklagligt att förhoppningarna om en demokratiseringsprocess i Burma kommit på skam, säger Anna Lindh.

- Juntan bör omedelbart släppa Suu Kyi och övriga ledare i NLD och inleda en dialog med hennes parti. Dialogen ska syfta till återupprättande av demokrati i Burma.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM