Solförmörkelse fascinerade tusentals

Månen täckte 80 procent av solens yta

NYHETER

MALMÖ

Tusentals astronomer - proffs och amatörer - och vanliga nyfikna var på lördagen uppe i ottan för att följa den partiella solförmörkelse som kunde iakttas över stora delar av norra halvklotet.

Betraktarna i större delen av södra Sverige gynnades av klart väder då månskivan strax efter gryningen makade in sig framför solen för att vid sextiden täcka över 80 procent av dess synbara yta. En halvtimme senare var skådespelet över för denna gång.

Ett molnstråk täckte delar av Svealand, inklusive Stockholm, men även där kunde solförmörkelsen ses genom gluggar i molnen. Längre norrut var det åter klarare men i norra Norrland mulnade det på igen.

- Allra bäst kunde man följa solförmörkelsen på Island, berättar Peter Linde, ordförande i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. Själv betraktade han dock det hela med hjälp av ett teleskop utanför bostaden i Lund.

Linde:

- Det var en mycket trivsam och vacker händelse, inte minst med tanke på tidpunkten, även om den astronomiska betydelsen av förmörkelsen inte var speciellt stor.

Solförmörkelser, särskilt de totala, har dock tidigare haft stor vetenskaplig betydelse. I början av förra seklet kunde teserna om gravitationens påverkan på ljuset i Einsteins allmänna relativitetsteori ledas i bevis. Då månen förmörkade solskivan kunde stjärnor bortom solen iakttas och ljusets böjning på grund av solens dragningskraft mätas.

Senare har solförmörkelser haft betydelse vid fastställandet av ämnen i solkoronan med hjälp av spektroskop.

Nästa gång vi svenskar får uppleva en partiell solförmörkelse dröjer till den 29 mars 2006. Total solförmörkelse blir det i Sverige först 2126.

TT