Tillståndet kritiskt för skadad man

Sex personer kvar på sjukhus

NYHETER

Sex personer låg på söndagen kvar på sjukhus efter att i lördags ha blivit nedmejade i Gamla stan av en förmodat mentalsjuk bilförare.

För en man är tillståndet mycket allvarligt.

Totalt togs 19 skadade personer in på tre stora sjukhus i Stockholmsområdet efter vansinnesfärden längs turiststråket Västerlånggatan i Gamla Stan vid lunchtid i lördags, då en 54-årig kvinna från Halmstad dödades. Sex av dem låg på söndagen kvar på sjukhus.

För en man som vårdas på Karolinska sjukhuset (KS) är tillståndet mycket allvarligt. En kvinna på KS är allvarligt skadad, men hennes tillstånd bedöms som stabilt, enligt KS:s presstjänst. Tre skadade som togs in på KS hade på söndagen fått åka hem.

Frakturer

Tio personer togs in på Södersjukhuset, och på söndagsförmiddagen hade åtta av dem lämnat sjukhuset efter att ha behandlats för mindre allvarliga skador. Två personer låg kvar, men deras tillstånd bedöms som stabilt och de får troligen lämna sjukhuset de närmaste dagarna, enligt informationschef Ulrica Franzén.

S:t Görans sjukhus tog emot fyra skadade. Två personer, en man och en kvinna, opererades för frakturer och får ligga kvar på sjukhuset ett par dagar. Mannen mår psykiskt mycket dåligt, enligt sjukhusets informationschef Tomas Philip.

Den 50-årige föraren förhördes av polisen under eftermiddagen och kvällen på lördagen. Han undersöktes också av läkare som beskrev honom som psykiskt sjuk.

Mannen sitter anhållen på Kronobergshäktet i Stockholm misstänkt för mord alternativt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafiken. Han finns tidigare i polisens brottsregister för småbrott.

På söndagen utsågs advokat Tomas Rothpfeffer till mannens offentlige försvarare. Rothpfeffer talade med klienten per telefon i 5-10 minuter.

Medveten

- Han är medveten om att han har gjort den här körningen. Jag kan väl också säga att han inte mår särskilt bra, säger Rothpfeffer till TT.

TT: Berättade han varför han gjorde det?

- Någon slags förklaring lämnade han, men den var ganska kortfattad.

Enligt Rothpfeffer skulle inga fler förhör hållas med mannen på söndagen. Advokaten skulle träffa sin klient före måndagens häktningsförhandling.

Förutom de fysiskt skadade vårdades under lördagen ett 20-tal personer för akuta chockskador.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM