En lilja ligger i en mörk fläck

Timmarna efter vansinnesfärden återvänder folket

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
VIKER RESPEKTFULLT UNDAN En vit lilja och en blekrosa nejlika ligger på Västerlånggatan. Länge, länge viker flanörerna undan för att visa respekt för offren för vansinnesfärden. Senare syns ett mörkt skoavtryck på liljan. Nejlikan är borta.
NYHETER

Framåt kvällen ligger det en vit lilja och en blekrosa nejlika i en mörk fläck på Västerlånggatan.

Pamilla Tjulin har lagt dit blommorna och några ser dem och viker respektfullt undan.

Andra ser dem inte alls.

En flickas höga, ljusa skratt ekar mellan husväggarna.

Det är fortfarande, eller återigen, mycket folk på Västerlånggatan.

Några stannar till och tittar på spånskivorna som spikats upp för The Body Shops förstörda skyltfönster. En städfirmas personal arbetar där inne och deras stora skåpbil är parkerad på gatan.

En kvinna i 40-årsåldern böjer sig ner och plockar upp blommorna. Hon får en skarp tillrättavisning av sitt sällskap och lägger, förskräckt och generad, ner blommorna igen.

- Jag kommer att lägga en blomma där varje dag, säger Pamilla Tjulin.

Sekunder från att träffas

Hon sitter på en uteservering nere vid Kornhamnstorg, smuttar på ett glas vitt vin och smeker oavbrutet sin lilla hund Rocky. En kvällskylig vind drar in från sjön.

Hon räddade, kanske, den 50-årige föraren från att misshandlas av en mycket upprörd man vars hustru låg skadad på gatan.

- Föraren hade klivit ur bilen och mannen rusade fram och tryckte upp honom mot bilen och skrek: Vad i helvete gör du? Jag sprang emellan dom och skilde dom åt.

Pamilla Tjulin arbetar i underklädesaffären Gustaf Mellbin på Västerlånggatan. Hon stod med handen på dörrhandtaget för att gå ut på gatan och röka en cigarrett när bilen kraschade in i stenpollaren och huset mitt emot och sedan slog i med bakänden alldeles framför henne och studsade någon decimeter ut i gatan igen.

Hon såg fyra personer kastas framåt, däribland en äldre kvinna och kvinnan vars man rusade fram till föraren.

- Föraren var alldeles lugn och sa att bromsarna inte hade fungerat, att bilen körde av sig själv. Sedan stod han bara där och jag rusade in i affären för att hämta en handduk till den skadade äldre kvinnan. Hon blödde i ansiktet och ur munnen. Sedan kom sjukvårdspersonal.

Pamilla Tjulin är upprörd över att polisen släppte avspärrningarna redan två och en halv timme efter vansinnesfärden. Hon tycker inte att det var värdigt.

Kryssade bland skadade

Polisens insatschef Anders Jansson var en av de första poliserna på plats. Redan tre minuter efter larmet sprang han längs Västerlånggatan för att komma fram till bilen. Och för att se vad som hänt, skaffa sig en överblick.

Han kryssade fram bland skadade, chockade och bland människor som inte verkade förstå vad som hänt. Eller ville förstå. Han säger:

- Ibland är ju stockholmare sådana. Ser inget, hör inget.

Polisen tömde halva Västerlånggatan på alla tusentals människor som var där, röjde väg för sjukvården, gjorde sitt jobb, släppte successivt på avspärrningarna, forslades bort bilen, gatan spolades där det behövdes, och släppte fram livet igen.

- Fanns ingen anledning att hålla avspärrat längre, säger Anders Jansson.

Återigen fylldes Stockholms populäraste promenadstråk med tusentals människor.

Skoavtryck på liljan

Jakobs kyrka nere vid Kungsträdgården hade också öppet. Det meddelades i radion. I kyrkgången stod ett bord med en vit duk och ett meterhögt, tänt stearinljus framför. På bordet stod en skål med värmeljus och sju stycken sådana brann på bordet.

Ett medelålders par satt i en bänk i den halvmörka kyrkan.

På Västerlånggatan fanns då bara Pamilla Tjulins vita lilja kvar. På dess blad fanns ett mörkt skoavtryck. Nejlikan var borta och lördagskvällen hade börjat.

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM